Fortidens- og nutidens rejser til Rom

Rom har længe været en eftertragtet rejsedestination, omgærdet af en uafvendelig mystik, der hænger sammen med dens unikke position i Romerriget, dens status som vært for Vatikanstaten og dens efterfølgende historie som Italiens hovedstad. Et væld af nordiske kulturpersonligheder har været på rejser til Rom, og nogle af dem har endda slået sig permanent ned i byen, draget af Roms enestående atmosfære.

Fortidens rejser til Rom

Blandt de berømte danske kulturpersonligheder, der tog på rejser til Rom, var blandt andet Bertel Thorvaldsen, der som den eneste ikke-katolik nogensinde har skabt et kunstværk til Peterskirken i Rom, nemlig gravmonumentet for Pave Pius VII, som han skabte mellem 1823 og 1831. Også vores store fynske forfatter H. C. Andersen tog på rejser til Rom i 1833, 1840-41 og 1861, hvor han blandt andet mødte Thorvaldsen og stiftede et livslangt venskab med ham. H. C. Andersen var – ligesom mange andre store danske kunstnere – begejstret for Rom, og det siges at han dagligt gik op mod 12-15 kilometer i sin søgen efter kulturelle seværdigheder i byen – blandt andet skulle han havde besøgt op mod 300 kirker i byen.

Nutidens rejser til Rom

Siden Andersens og Thorvaldsens dage er rejser til Rom blevet endnu mere populært blandt danskerne, der tiltrækkes af den samme mystik og skønhed, som engang tiltrak vores største kunstnere. Rom er i dag en af de meste besøgte byer i Europa, helt præcist den tredje mest besøgte by indenfor EU, og Rom er i dag ikke længere forbeholdt en mindre kulturel elite, men er blevet populær blandt alle befolkningens segmenter, der har fundet ud af, at en rejse til Rom byder på noget for enhver smag.

Roms seværdigheder

Blandt Roms mest populære seværdigheder er naturligvis den helt unikke række af historiske seværdigheder, som byen byder på, såsom Colosseum, der var det største amfiteater i Rom-emperiet, og som omfattede de berygtede gladiatorkampe; Peterskirken, Peterspladsen, Vatikanmuseerne, med det Sixtinske kapel og betydningsfulde værker af Leonardo da Vinci, Rafael og Boticelli; Vatikanbiblioteket, Forum Romanum, Pantheon, Circus Maximus, Konstantinbuen, Domus Aurea, Augustus mausoleum, Trajansøljen, og mange flere. Rom byder også på fantastiske museer, såsom Roms Nationalmuseum, de kapitolinske museer, og Nationalgalleriet for moderne kunst, og så er det få byer i verden, der har så mange smukke pladser, torve, charmerende fortovscafeer og antikke bygninger som Rom.