Eze i Provence

Når man nærmer sig Eze, der ligger 400 m over det koboltblå Middelhav, glemmer man let, at denne omhyggeligt restaurerede middelalderby oprindelig blev anlagt som militært forsvarsværk og ikke som turist indtægtskilde. Det er den højest beliggende af Provences bjerglandsbyer og en af de mest besøgte. Eze er et forunderligt syn, som den klynger sig til en kegleformet klippeformation, og dens krogede, trappeformede gyder og blomsterprydede, snævre, brolagte passager er hjemsted for kunsthåndværkere og antikvitetshandlere, der lever af turisthandelen. Ezes jardin Exotique (Eksotiske Have) kan byde på en enestående samling af kaktus – og overalt: hvilken udsigt! Stor inspiration synes at fremmes af store højder. Friedrich Nietzche, der var en hyppig gæst, skrev Also Sprach Zarathustra (på dansk: Således talte Zarathusstra) i Eze; en muldyrsti, der bugter sig ned til havet, kaldes i dag for Sentier Nietzche (Nietzsches Sti). Eze ligger ca. 10 kilometer øst for Nice, og ca. 10 kilometer vest for Monte Carlo.

Château de la Chèvre d’Or

Efter at de sidste endagsturister er draget af, har gæsterne på Château de la Chèvre d’Or det meste af denne lillebitte by for sig selv. De vil føle sig som forkælede gæster i en rig bekendts betagende hjem. Kun få swimmingpools har en udsigt som denne, og er man flyttet ind i Middelalder-suiten, byder ens private terrasse og udendørs-jacauzzi på samme storslåede panorama.

Château Eza

I en lillebitte enklave som Eze er det overraskende at kunne finde endnu et bemærkelsesværdigt etablissement, nemlig Château Eza, en 400 år gammel bygning, der blev nyindrettt i 1920’erne af prins Wilhelm af Sverige. I dag er det et luksushotel med en værdsat køkkenchef og en udendørs spiseterrasse så smuk, at man næsten glemmer de vidunderlige måltider. (Middagene på Château de la Chèvre d’Or er endnu finere, men her er der ikke udsigt fra restauranten).