Dordogne og Lascauxgrotten – på kulturrejse i Frankrig

Aquitaine er et historisk hjørne af Frankrig – prægtigt både over og under jorden og rejser du på kulturrejse til denne del af landet venter der mange spændene oplevelser.

Dordogne

Forfatteren Henry Miller kaldte engang det frodigt grønne département Dordogne for “et fortryllelsens land”. De murkransede byer her – Domme, Brantôme, Sarlat og Rocamadour – er nogle af Frankrigs mest maleriske. Dordogne, der er mere præget af bakkedrag end af egentlige bjerge, er tillige et perfekt terræn til vandre- og cykelture. Dette naturskønne hjørne af Frankrig, der med rette forbindes med god mad, som f.eks. pragtfuld ande- og gåse-foie gras, dybrød Cahors-vin, trøfler og vilde rørhatte, er også rigt på blomsterstrøede dalstrøg, romanske kirker og middelalderlige landsbyer. Mange af de over 1500 slotte er i dag hoteller, ofte med en romantisk beliggenhed langs en af de bifloder der løber ud i den majestætiske Dordogne-flod.
Information om kulturrejse til Dordogne: Som udgangspunkt kan vælges Périgueux (departementets hovedstad), som ligger ca. 120 kilometer nordøst for Bordeaux.

Lascauxgrotten

Dordogne var engang et af de mest omstridte områder i Europa, men dets mest betydningsfulde historie er virkelig urgammel, som det fremgår under jorden i grotterne med hulemalerier. Den berømte Lascaux-grotte (nær Montignac) blev opdaget i 1940 af fire drenge og rummer verdens mest fabelagtige samling af forhistoriske hulemalerier, udført af stenalderkunstnere for 17.000 år siden. Grotten blev permanent lukket for publikum i 1963 for at hindre maleriernes nedbrydning, men er blevet genskabt 200 meter væk. I denne Lascaux II, som er en fuldstændigt præcis kopi, skabt i 1980’erne af professorer ved Beaux Arts i Paris, har man anvendt de samme pigmenter, som Cro-Magnon-mennesket havde adgang til, og dens kalkstensvægge og loftet 6 meter oppe er dækket af kopier af den originale grottes fantastiske gengivelser af bisoner, heste, vildsvin og tyre. Kom tidligt – Lascaux II er velbesøgt.
Denne del af Dordogne, en frugtbar floddal,, er oversået med grottes ornées, hvoraf nogle er op til 25.000 år gamle. Byen Les Eyzies-de-Tayac i Vézère-dalen er det perfekte udgangspunkt for ture i Menneskets Dal, en af de rigeste i verden på oldtidslevn. Gå ikke glip af grotterne ved Font-de-Gaume, hvis stenalderkunst kan måle sig med Lascauxs.
Information om kulturrejse til Lascaux: Lascaux ligger små 500 kilometer sydvest for Paris nær Montignac og kun ca. 20 kilometer fra Les Eyzies-de-Tayac (45 km sydøst for Périgueux). Den oprindelige Lascaux-grotte er praktisk taget utilgængelig og kun fem personer får adgang daglig efter særlig tilladelse.