Caprese i Toscana Michelangelos fødested

Nordvest for Sansepolcro, på en stejl skråning ved Tiberen i Toscana, ligger flækken Caprese, Michelangelos fødested. Som den ligger her, beskyttet af en næsten fuldstændig bevaret mur, har denne samling rustikke bygninger, deriblandt Buonarroti-huset, det gamle rådhus, hvor Michelangelos far var borgmester, større interesse ved sin tilknytning til personen end ved sin egen værdi.

Ude i de fjernere afkroge forekommer det ikke meget anderledes, end det må have været på den tid, hvor Frans af Assisi drog ud til en ensom og forladt klippespalte, kronet af bøgetræer, på skrænterne ved Monte Penna in La Verna, og levede som eneboer i en niche mellem to klipper.

Senere gav en lokal tilhænger, greve Orlando da Chiusi di Casentino, bjerget som gave til franciskanerne, fordi han var blevet dybt grebet af den hellige Frans’ prædikener. På dette sted mener man, at Frans i år 1224 fik stigmatiseringsmærker, mens han var ved at bede.

Endnu i dag ligger et franciskansk helligt sted på klippen, og man fornemmer ensomheden. Der er et lillebitte torv med en samling klosterbygninger, der er også en klosterkirke med terrakottaskulpturer af familien della Robbia, Bebudelsen og Kongernes Tilbedelse.

Rejsen til La Verna fra byen Chiusi La Verna nedenfor er endnu i dag lige så meget en pilgrimsrute, som den var det i middelalderen. En vej, der snor sig op gennem birke- og fyrreskove, giver en befriende kølighed til de florentinere, der flygter for sommerheden.