Bodnant Garden og Bodysgallen Hall i Wales

Bodnant Garden og Bodysgallen Hall, en have og en herregård til alle årets tider. Vi befinder os i det nordlige Wales i områderne Conwy og Llandudno. Skal du på kulturrejse til Wales så læs mere om stederne i dette indlæg.

Bodnant Garden

Wales’ smukkeste have ligger ved Conwy-floden med udsigt over et af landets kønneste dalstrøg og med Snowdonia-bjergene som en betagende baggrund. Bodnant Garden er så betydningsfuld, at den i 1949 overgik i National Trusts varetægt. Den anses for en af de fineste på De Britiske Øer, og det er ingen hemmelighed, at når det gælder den botaniske afdeling, er englænderne ellers ikke sådan at bide skeer med. Der er tale om et varieret haveanlæg på næsten 40 ha, arrangeret i terrasser i formel italiensk stil helt oppe fra hovedbygningen og ned til en naturhave, fuld af farverige blomster, eksotiske buske, prægtige træer og stenhøjspartier. Alt efter årstiden kan besøgende se tætte bevoksninger af blomstrende rododendron, kameliaer eller magnoliaer, skovpartier med klokkeskilla eller den beundrede Laburum arch, en over 50 m lang buegang af guldregn, hvor man sidst i maj og først i juni kan vandre i en tunnel af tusindvis af gule blomsterklaser. Bodnant blev anlagt i 1875 og er stadig den prægtige bolig for Lord Aberconway, tidligere præsident for Royal Horticultural Society, som tydeligvis næppe havde kunnet finde noget finere sted at trække sig tilbage til.

Bodnant Garden ligger ca. 13 kilometer syd for Conwy og Llandudno på Wales’ nordkyst. Forår til efterår er den bedste tid at rejse til området, men du finder bestemt en have til alle årets tider.

Bodysgallen Hall

Vil man prøve, hvordan det er at leve som Lord Aberconway, kunne man tage ophold på Bobysgallen Hall i det nærliggende Llandudno, ofte omtalt som det fineste herresæde i Wales. At dette er et foretagende i topklasse, fremgår umiddelbart af de enorme, formfuldendte blomsterarrangementer i den imponerende hall, de mægtige åbne kaminer og den dejlige samling af fine antikviteter. Hovedbygningen gemmer sig i skovene i udkanten af Snowdonia National Park og stammer overvejende fra 1600-tallet (dog med et udkigstårn fra 1200-årene). Mange af gæsteværelserne har en pragtfuld udsigt til Snowdonias bjerge og til Conwy, en lille middelalderby med perfekt bevarede mure, og som voksede op omkring en betydningsfuld borg fra 1200-tallet. Den lille victorianske badeby Llandudno ligger blot 1½ km væk med sine pastelfarvede badehoteller langs med promenaden og omkring forlystelsesarkaden i konditorstil. Modstå friluftsrestauranternes lokken med friske fisk og skaldyr til fordel for i det mindste én middag på Bodysgallen. Prøv Welsh lamb, Anglesey-hummer og laks fra Conwy-floden. Efter middagen kan man nyde en måneskinstur gennem velduftende rosenhaver og buksbomkransede urtehaver, genskabt ud fra arkiver fra 16- og 1700-tallet. Omhyggeligt skjult rundt omkring på det 80 ha store område med yderst velplejede have- og parkanlæg ligger 16 småhuse, mange med deres egne private atriumhaver, til gæster, der ønsker at udleve drømmen om at eje en lille stenbungalow i den walisiske natur, om så blot for en enkelt nat.

Bodysgallen Hall ligger omkring 32 kilometer øst for Caernarfon Castle, og kun 45 kilometer øst for snowdon Du kan læse mere om stedet på www.bodysgallen.com. Den bedste tid at rejse på er forår til efterår. Llandudno October Fair med musik, poesi og billedkunst afholdes 1 uge midt på måneden.

Læs mere om kulturrejser til Wales her på bloggen, du finder bla. indlæg om naturen og historien i Wales og i vores billedgalleri kan du se flotte foto.