Amfiteatret i Arles

Arles ligger i området Provence-Alpes-Côte d’Azur i Frankrig og var Provences tidligere hovedstad og bedst kendt som byen, hvor van Gogh gennemgik store lidelser. Hvad mange ikke ved om Arles er at byen har tyrefægtning i blodet.

Dens bemærkelsesværdigt velbevarede amfiteater, Les Arènes, stammer fra 1. århundrede e.Kr. og er en smule større end det i Nîmes, Provences andet center for tyrefægtning. Det er Arles’ berømteste fortidsminde (og byens største seværdighed) og holder forbindelsen åben til sin fortid som vært for tyrefægtninger og fejringen af Gardianernes (kvægvogternes) broderskab, hvis festdag, Fête des Gardians, den 1. maj, stolt højtideligholdes af unge som gamle.

I Arles og Camargue-regionen fejrer og beundrer man tyrene i modsætning til den spanske versions mise-à-mort, og opmærksomheden rettes mod corridaens elegance og stil, hvor tyren ikke dræbes. Tyrefægterne er lige så tiljublede som dyrene: På det legendariske Grand Hôtel Nord-Pinus kan man se deres autografer i gæstebøgerne sammen med Hemingways, Edith Piafs og Picassos navnetræk. Selv om dette herligt excentriske hotel nylig er blevet restaureret, er det stadig helliget tyrekulten med gamle corrida-plakater på væggene og udstilling af matator-kostumer i glasmontrer. Prøv at få værelse 10, hvor nervøse toreadorer har tilbragt søvnløse nætter før deres optræden i den romerske arena med plads til 26.000 højrøstede aficionados. Napoleon 3. boede på værelse 10 i 1856 og har utvivlsomt nydt at sidde på de tre smedejernsbalkoner med udsigt over den travle Place du Forum. i dag har hotellets berømmede restaurant sat sine borde op her i skyggen af de århundredgamle platantræer. Du finder Grand Hôtel Nord-Pinus på adressen Place du Forum. Arles ligger små 40 kilometer syd for Avignon, og næsten 100 kilometer nordvest for Marseilles.  I perioden mellem søndag efter St. Georgs Dag (23. april) og 1. maj markerer Fête des Gardians indledningen af tyrefægtersæsonen.

Læs mere om kulturrejser til Provence og andre rejsemål i Frankrig her på bloggen om kulturrejser.