Marseille gør klar til kulturhovedstad

Marseille er i fuld gang med at gøre sig klar til at overtage titlen som Europas kulturhovedstad næste år. Skal du på kulturrejse til Provence i Frankrig er det oplagt at aflægge Marseille et besøg.

Den franske middelhavsby vil således i løbet af 2013 afholde mere end 400 kultur-events, heriblandt 60 udstillinger, hundredvis af koncerter og teaterforestillinger. Der vil ifølge arrangørerne være noget for alle, som vælger en kulturrejse til Marseille i 2013.

Adskillige franske byer kæmpede om udnævnelsen til kulturhovedstad, men det var Marseille og den omgivende Provence-region, som løb med æren på grund af det særlige miks af kulturel kvalitet, politiks engagement og økonomisk støtte. Udnævnelsen af Marseille til europæisk kulturhovedstad har da også betydet et boom i nybygninger, restaureringer og renoveringer af kulturelle faciliteter og infrastruktur i Marseille, der vil gøre byen i stand til at tage godt imod de mange besøgende, som forventes at lægge vejen forbi i løbet af 2013.

Udnævnelserne af europæiske kulturhovedstæder er foretaget siden 1985 med det formål at tiltrække besøgende og inspirere byens egne borgere. Hvert år udvælges to lande, som får mulighed for at nominere deres byer til kulturhovedstad. I 2013 er Marseille’s søster-kulturhovedstad Košice i Slovakiet. For at blive udvalgt skal byerne have en vis kulturarv og et rigt kulturliv. I 2017 skal Århus være kulturhovedstad.

Læs mere om Kulturhovedstad 2013 på den officielle hjemmeside her

Du kan også læse meget mere om Provence, et af Frankrigs mest populære rejsemål, i artiklerne her på Kulturrejser.dk

Amfiteatret i Arles

Arles ligger i området Provence-Alpes-Côte d’Azur i Frankrig og var Provences tidligere hovedstad og bedst kendt som byen, hvor van Gogh gennemgik store lidelser. Hvad mange ikke ved om Arles er at byen har tyrefægtning i blodet.

Dens bemærkelsesværdigt velbevarede amfiteater, Les Arènes, stammer fra 1. århundrede e.Kr. og er en smule større end det i Nîmes, Provences andet center for tyrefægtning. Det er Arles’ berømteste fortidsminde (og byens største seværdighed) og holder forbindelsen åben til sin fortid som vært for tyrefægtninger og fejringen af Gardianernes (kvægvogternes) broderskab, hvis festdag, Fête des Gardians, den 1. maj, stolt højtideligholdes af unge som gamle.

I Arles og Camargue-regionen fejrer og beundrer man tyrene i modsætning til den spanske versions mise-à-mort, og opmærksomheden rettes mod corridaens elegance og stil, hvor tyren ikke dræbes. Tyrefægterne er lige så tiljublede som dyrene: På det legendariske Grand Hôtel Nord-Pinus kan man se deres autografer i gæstebøgerne sammen med Hemingways, Edith Piafs og Picassos navnetræk. Selv om dette herligt excentriske hotel nylig er blevet restaureret, er det stadig helliget tyrekulten med gamle corrida-plakater på væggene og udstilling af matator-kostumer i glasmontrer. Prøv at få værelse 10, hvor nervøse toreadorer har tilbragt søvnløse nætter før deres optræden i den romerske arena med plads til 26.000 højrøstede aficionados. Napoleon 3. boede på værelse 10 i 1856 og har utvivlsomt nydt at sidde på de tre smedejernsbalkoner med udsigt over den travle Place du Forum. i dag har hotellets berømmede restaurant sat sine borde op her i skyggen af de århundredgamle platantræer. Du finder Grand Hôtel Nord-Pinus på adressen Place du Forum. Arles ligger små 40 kilometer syd for Avignon, og næsten 100 kilometer nordvest for Marseilles.  I perioden mellem søndag efter St. Georgs Dag (23. april) og 1. maj markerer Fête des Gardians indledningen af tyrefægtersæsonen.

Læs mere om kulturrejser til Provence og andre rejsemål i Frankrig her på bloggen om kulturrejser.

 

Les Bauax-de-Provence

Kardinal Richelieu kaldte engang Les Baux-de-Provence for en “redeplads for ørne”. Les Baux ligger isoleret på et forblæst plateau, omgivet af Val d’Enfers (Helvedes dals) klippeslugter, med udsigt over vinmarker og tusindvis af oliventræer (nogle af dem plantet af grækerne og romerne), der giver en begrænset produktion af noget af det bedste vin og olivenolie i det sydlige Frankrig. Lex Baus’ forbløffende samling af snævre, stejle gader og stenhuse fra middelalderen og 15- og 1600-tallet er i dag hjemsted for lokale kunsthåndværkere, der sælger deres varer til en konstant strøm af turister. I 1600-tallet var kardinal Richelieu, på Ludvig 13.s ordre, ansvarlig for ødelæggelsen af, hvad der var tilbage af Ville Morte (Dødebyen); ruinerne uden for byen af denne klippeborg og dens forsvarsværker fra 1200-tallet er et romantisk levn fra Les Baux’ stolte fortid. Les Baux-de-Provence ligger små 30 kilometer syd for Avignon i Provence og ca. 80 kilometer nord for Marseilles.

L’Oustau de Beaumanière

Den fyrstelige restaurant L’Oustau de Beaumanière, der putter sig mellem de stejle klipper længere nede, har til huse på et gammelt provencalsk herresæde i en grøn oase. En middag under de hvælvede lofter, eller ude på terrassen med udsigt over de trækransede småsøer, og et nærmere bekendtskab med L’Oustaus legendariske vinkælder er kulinariske oplevelser af høj klasse. L’Oustau de Beaumanière finder du på adressen Maussaneles-Alpilles, læs evt mere på www.oustaudebaumaniere.com.

kulturrejser til Provence

Søger du inspiration til en kulturrejse til Provence i Frankrig så læs mere om dette fantastiske område i de mange indlæg her på bloggen om kulturrejser. Vi skriver om historie, kultur og natur i Provence og naturligvis også om mad og vin. I billedgalleriet kan du se foto og læse beskrivelser af rejsemål og hoteller i Provence.

Markeder i Provence og Aix-en-Provence

Les marchés i Frankrig er oftest udendørsmarkeder, hvor man kan købe friske dagligvarer. Mange foretrækker at købe kød, fisk og andre varer her end i supermarkedet. Markederne er fabelagtige, det er gratis underholdning, et godt sted at shoppe og betragte mennesker. Sæt dig på en af caféerne ved siden af markedspladsen og lad morgenen gå.
Provence har måske Frankrigs bedste markeder. Her følger en praktisk hvor-hvornår-hvad-guide:

De fleste markeder er detailmarkeder, hvor man kan købe grønsager, frugt, ost, kød og fjerkræ, pølser, krydderier, kandiseret frugt, nougat og blomster. Det større Marché Provençal tilbyder alt det ovennævnte, samt tøj, sko, sengetøj, keramik og mange andre brugbare og knap så brugbare provencalske nipsting.

Flere markeder i Provence

Aix-en-Provence. De forskellige markeder er tilpasset den historiske by, og er gode steder og sidde og iagttage.

Carpentras er et af de største markeder og har eksisteret siden 1155. Kæmpestor, levende, vidunderlig! Hvis du ikke finder, hvad du har brug for her, hvad så?

L’Isle sur la Sorgue – besøg dette søndagsmorgenmarked med over 300 antikvitetsboder og de mange omrejsende genbrugshandlende, der sælger knap så gamle antikviteter.

Nice byder på en farverig vifte af markeder, fiskemarkedet, antikvarbogmarkedet, bøndernes marked og det kendteste af dem alle: Marché aux Fleurs – blomster- og grøntmarkedet.
Vaison la Romaine, et kæmpe marked – et af de bedste inden for provencalsk nips.

Provences regionale køkkener

Lige meget hvor du går hen, er det en fornøjelse at spise i Provence. Middelhavsklimaet forbindes med fisk og skaldyr, grøntsager, urter og frugt. Regioner, der grænser mod havet, har deres force inden for fiskeretter. De indre regioner satser mere på jordens frugter. Så hver region har sin særegne personlighed og tradition.

Bouches du Rhône

Dette er regionen med Aix-en-Provence; den travle og farverige havneby Marseille; Camargue; Arles; St. Rémy de Provence, berømt for Van Gogh, og les Alpilles, de små Alper.
Her møder floderne havet, så det er ingen overraskelse at fiskeretter er hovedbestanddelen. De kendteste retter er: Bouillabaisse, fiskesuppen der fås i mange varianter og serveret med aïoli. På provençalsk betyder ’Lou bouiabaisso’: Når det koger, så skru ned for varmen. Andre populære fiskeretter er Bourride, der er en tykkere, mere fløjlsagtig fiskesuppe, Brandade de Morue (brandade med saltet torsk), Encornets à la Provençale (provencalsk blæksprutte) og Moules à la Marseillaise (muslinger). Medmindre du er meget eventyrlysten, er der ikke grund til at prøve Pieds et Paquets, som er lammetæer og farseret lammemave, som man kan købe hos næsten hver en slagter i Provence. Den lækre Anchoiade (ansjospate) og Tapénade (oliven- og kaperspuré) er populære hors d’oeuvres.

Carmargue, Rhônedeltaet med dets græs- og rismarker, er berømt for sin Boeuf à la Gardiane, sin Gardiane d’Agneau (lammegryde), sin Quinquebine Camarguese (saltet torsk og porrer) og Tellines à la Persillade, små, pikante muslinger.
Callisons, delikate mandeldejssmåkager, er en specialitet fra Aix-en-Provence.

Vaucluse

Vaucluse er den eleganteste og mest historiske af alle Provences departementer – med storslåede udsigter over vingårde, olivenlunde, lavendler og gamle landsbyer. Avignon, Orange, Carpentras og Vaison la Romaine emmer af historie, ligeså gør de højtliggende landsbyer i Luberon og vinbyerne i det sydlige Côtes du Rhône mellem det store Mont Ventoux og Rhônefloden. Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise, Rasteau, Cairanne… enhver vinkender vil genkende disse landsbyers navne. Cavaillon, berømt for sine meloner, er Frankrigs køkkenhave. Vaucluse er også Frankrigs bedste område for sorte trøfler – de høstes fra november til marts og sælges på trøffelmarkeder i Richerenches og Carpentras. En ting er sikker: menneskene i Vaucluse ved, hvordan man laver mad og vin.

Typiske retter i Vaucluse er Caillettes (svinebrisler), Blanquette d’Agneau (lammegryde), kyllingeretterne Poulet à la Barthelasse, Poulet à la Provençale og Poulet aux Anchois, Daube à la Provençal (oksegryde) og Gigot à la Cavaillonnaise (lammekølle). En speciel nydelse om efteråret og vinteren er Daube de Sanglier à la Provençale (vildsvineragout). Der findes mange velsmagende grønsagsretter, som Courgettes aux Gratin (squashgratin), Cèpes à la Provençale (sauterede rørhatte), Roussin d’Èpinarde (spinatgratin) og Tian à la Comtadine (provencalsk kartoffelgratin). To andre lækre retter fra Vaucluse er den solide Haricots Blancs à la Villagoise (hvide bønner med saltet svinemørbrad) og Tian de Carpentras (saltet torske- og spinatgratin).

Typiske desserter kombinerer lokale frugter, som æbler, ferskner og abrikoser med de søde vine fra Beaumes de Venise og Rasteau. Eksempler er: Pommes au Muscat de Beaumes de Venise (bagte æbler i muskatvin), Poires au Vin Rouge (pærer i rødvin), Fignes au Four (bagte friske figner) og Compote d’Apricots (abrikoskompot). Vaucluse er også kendt for fransk nougat fra St. Didier og Sault.

Var i Provance

Departementet Var, puttet mellem bjergene og Middelhavet, mellem Aix-en-Provence og Nice-Cannes området, er kendt for sin blændende, naturlige skønhed. Mod nord ligger historiske landsbyer, hvor tiden ser ud til at stå stille, på bjergtoppene. Mod syd findes den travle Middelhavskyst. Det er en region med kontraster: Gorges du Verdon, mod nord, med dens dybe kløfter og fashionable St. Tropez ved kysten. Den største by er den farverige og travle Toulon, der er berømt for sine muslinger.

Langs kysten er fiskeretter populære, som f.eks. Merlan à Toulonnaise (hvilling), Moules à la Toulonnaise (muslinger), Lotte à la Provençale (havtaske) og Morue en Rayte (saltet torsk i rødvinssauce). Andre berømte retter er Poulet farcie en Crapaudine (ovnstegt, farseret kylling), Rotî de Porc à la Toulonnaise (svinesteg), Civet de Porcelet (gryderet med grisekød) og Gratin d’Aubergines (auberginegratin), Crespeau aux Courgettes (squashomelet) og de elskede Tomates à la Provençale (fyldte tomater).
Man sætter pris på desserter som Figue au Vin Rouge (tørrede figner i timian- og rødvinssirup) og Clafoutis (kirsebærbudding).

Nice og Côte d’Azur

Departementet Alpes Maritimes strækker sig fra vest for Cannes til den italienske grænse ved Menton, og Nice er centrum. I århundreder var størstedelen af regionen styret fra Geneve og derefter af tinget af Savoyen og Sardinien. En lille del var og lidt af det er stadig under Grimaldi af Monacos styre. Disse er efterfølgere af Grimaldo, en genovesisk statsmand fra det 12. årh. I 1860 blev det meste af området – undtagen Monaco – ført tilbage under fransk styre.

Køkkenet, der kaldes Cuisine Niçoise, har dets egne traditioner og særegenheder. Stilmæssigt ligger det placeret mellem det provencalske køkken og det liguriske køkken i Italien.
Der findes selvfølgelig den berømte Salade Niçoise – misbrugt af mange restauranter rundt på kloden. Sandwichversionen af retten hedder Pan Bagnat. Men lad os komme videre til de virkelig spændende regionale retter som Stocaficada (saltet torskegryde), Thon à la Rémoulade (grillet tun med remouladesauce), Ragout d’Agneau aux Artichauts (lamme- og artiskokgryde), Troucha (schweizisk sølvbedeomelet) og Pissaladièere (ansjos- og løgtærte). Når foråret kommer er Potage  Printanier (forårsgrønsagssuppe) populær. Vigtige lokale retter er Tian de Courgettes (squashgratin) og Bagna Cauda (rå grønsager med stærk ansjossauce), og disse kommer i mange variationer.

Alpes de Haute Provence

Departementet Alpes de Haute Provence er et fjernt, spredt bebygget område, der strækker sig fra den italienske grænse til Vauclusebjergene og Verdonregionen. Det gennemskæres af floden Durance, og her dyrkes megen frugt. Køkkenet bærer præg af, at det er en bjergregion: vilde urter, spelt, gedekød og gedeost er meget anvendte ingredienser. Det er en fattig region med et barskt klima. Gennem mange århundreder migrerede folk til andre dele af Provence på grund af manglen på arbejde. Køkkenet er simpelt, og mod nord anvender man mere smør end olivenolie.

Lam fra Sisteron er velkendt over hele Frankrig. Lokale opskrifter er bl.a. Carré d’Agneau de Sisteron aux Herbes (stegt, krydret lammekam), Filet d’Agneau avec Timbales de Brocoli (lammemedaljoner med broccolitimbaler), Ragoût d’Agneau aux Endives (lammegryde), Caillettes Gavottes (spinatmelboller) og Charlottes de Tomates (tomat- og kartoffelgratin).

La Fondation Maeght

La Fondation Maeght ligger i Saint-Paul-de-Vence i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, i det sydelige Frankrig og er en kunstsamlinger i verdensklasse i en village perché.

Saint- Paul-de-Vence er en perle af en middelalderlig, bilfri by på et forbjerg nord for Cannes, og hvis urgamle charme ikke er gået tabt trods mylderet af turister i højsæsonen. Træd indenfor i Fondation Maeghts kølige gallerier, og blev henført af et af verdens mest berømte, små museer for moderne kunst med en udsigt som intet andet. Denne kunststiftelses lavtliggende bygninger og dens luftige, pinjeskyggede, terrasserede have blev anlagt i 1964 og præsenterer kunstværker i verdensklasse af Giacometti, Miró, Calder, Braque, Matisse, Kandinsky og andre. Mange af de største kunstnere fra det 20. århundrede, der er repræsenteret, enten levede i Saint-Paul-de-Vence eller besøgte jævnligt stedet, hvor de spiste på det charmerende La Colombe d’Or og betalte regningen med et af deres værker. Restauranten og hotellet, engang næppe stort andet end en uformel bistro, er i dag en af områdets mest kendte, dels fordi den var tilholdssted for berømte billedkunstnere og forfattere, dels på grund af de origianle Chagall’er, Picasso’er og Léger’er, der pryder væggene i spisesalen. De rige og berømte indkvarterer sig her, men vil man opleve et af Provences perfekte overnatningssteder, skal man checke ind på et andet lille og utroligt charmerende hotel – Le Saint-Paul, lige midt i byen.
Saint-Paul-de-Vence finder du godt en halv times kørsel nord for Cannes, og kun 10 kilometer fra Nice. Du kan læse mere om La Fondation Maeght på www.fondation-maeght.com. Er du interesseret i kunst, så finder du mange andre indlæg om kunst i Frankrig og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Vence, et fristed i baglandet, minutter fra rivieraen

Vence er et mikrokosmos af le arrière-pays, det kuperede bagland inden for Rivieraens kyster, og virkede længe som en provencalsk magnet på billedkunstnere og forfattere. Den ligger beskyttet i højdedragene blandt pinjer, cypresser og olivenlunde og tiltrækker stadig velbeslåede besøgende, der ønsker at undslippe fra kystens comme-des-sardines-masser. Kendere kommer her både på grund af torvemarkedet, der regnes for et af de bedste i regionen, og Vences diskrete dagligdags charme. Matisse-kapellet her er en 1900-tals tour de force. Efter at være kommet til kræfter oven på en længere sygdomsperiode i 1948 lovede Henri Matisse en dominikanernonne, der havde været med til at pleje ham og undertiden sad model for ham, at han ville udsmykke det dominikanerkapel, der hørte til hospitalet. Fyldt med entusiasme begyndte han som 77-årig på Chapelle du Rosaire, og han døde tre år efter dets færdiggørelse. “På trods af dets mangler betragter jeg det som mit mesterværk”, erklærede Matisse efter fem års arbejde, “resultatet af et helt livs søgen efter sandheden”. Vence ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur i Frankrig ca. en halv times kørsel km nordøst for Cannes, og ca. 25 kilometer nordvest for Nice. Chapelle du Rosaire (Matisse-kapellet) finder du på adressen 466, Avenue Henri-Matisse. Der er åbent fra mandag til fredag, dog lukket 2 uger midt i december.

Château du Domaine Saint-Martin

Besøgende kan forlænge opholdet ved at flytte ind på det luksuøse Château du Domaine Saint-Martin, et dejligt hotel, der gemmer sig på en skovbevokset bjergside over byen. Dette afsides slotshotel ligger ved ruinerne af en korsfarerborg fra 1100-tallet, hvis vindebro og kapel er bevaret. Den nuværende bygning blev opført i 1936 og omfatter med sine villaer 14 ha med prægtige udsigter alle vegne og en svalende swimmingpool i oliventræernes skygge. Le Château du Domaine Saint-Martin ligger på adressen Avenue des Templiers kun et par kilometer uden for Vence. Læs om andre udvalgte hoteller til din kulturrejse i Provence her på bloggen.

Antibes i Provence

Antibes ligger kun 20 kilometer sydvest for Nice, og ca. 15 minutter i bil fra Cannes og vi er i området Provence-Alpes-Côte d’Azur i det sydlige Frankrig. Læs også om Hôtel du Cap Eden-Roc som er en del af kulturen i Antibes. De fleste som besøger Antibes på en kulturrejse overnatter ikke i byen, men afsæt til nok på dit besøg til se Musée Picasso.

Et besøg i Antibes, en af Rivieraens store fornøjelser, må nødvendigvis omfatte en tur rundt i Musée Picasso, efterfulgt af et dyrt, men uforglemmeligt måltid på Restaurant de Bacon. Denne restaurant har i over 50 år været ejet af samme familie – som ikke accepterer dagens fangst fra de lokale fiskere, hvis den ikke stadig bevæger sig – og har længe været kendt for sin pragtfulde bouillabaisse, en kraftig, men raffineret fiskesuppe. Den er som Middelhavet i en tallerken, og den smager endnu bedre, hvis den serveres ude på terrassen med udsigt over den farverige Vieux Port og Antibes-bugten. I 1946 tilbragte Picasso nogle af sine lykkeligste måneder i Antibes og Vallauris, det nærliggende kunsthåndvækscenter, hvor der stadig er over 100 arbejdende atelierer. Nogle af hans utallige arbejder kan ses i Château Grimaldi. Kunstneren skænkede tæt ved 300 malerier, keramiske arbejder, tegninger og skulpturer til byen med den klausul, at de aldrig måtte forlade dette sted, hvor de blev skabt. Musée Picasso ligger på Château Grimaldi, Place du Château og er nemt at finde og Restaurant de Bacon, ligger på Boulevard de Bacon, læs mere her www.restaurantdebacon.com.

Hôtel du Cap Eden-Roc

I nærheden svæver forfatteren F. Scott Fitzgeralds ånd stadig over Hôtel du Cap Eden-Roc, et palads fra 1870 oppe på klippeskråningen, omgivet af 8 smukke ha med duftende haver, pinjer og århundredgamle palmetræer ved en af verdens mest eksklusive kyststrækninger. I Tender Is the Night (dansk natten er blid) blev dette sted udødeliggjort som Hôtel des Étrangers, indbegrebet af det fornemme liv. Filmindustriens kongelige hænger deres smokinger og rober her under filmfestivalen i Cannes (hvor hvem du er afspejler, hvor du bor) og til daglig ordner de hårde forretninger omkring den smukt beliggende swimmingpool. Lige siden hotellets indvielse har prinser og konger, hertuger og hertuginder og alle mulige andre berømtheder været jævnlige gæster. Vores moderne tid har ikke overskygget fortiden: Hôtel du Cap er stadig et af de sidste store steder, hvor man kan genfinde Rivieraen fra 1920’ernes litteratur og 1950’ernes Birgitte Bardot-film. Den diskret eksklusive Madonna-suite, fra hvis store solbeskinnede terrasse man har udsigt til Lerin-øerne og Esterel-bjergene, er en af Rivieraens mest eftertragtede indkvarteringsmuligheder. Husk en ekstra kuffert, fyldt med pengesedler: På Eden-Roc anerkender man ikke kreditkort. Hôtel du Cap Eden-Roc finder du på adressen Boulevard Kennedy i Antibes. Læs mere om udvalgte hoteller i Provence og andre områder i Frankrig her på bloggen om kulturrejser.

Hotel Carlton i Cannes

Hotel Carlton i Cannes, Provence-Alpes-Côte d’Azur i Frankrig Indbegrebet af belle époque-luksus

Det er umuligt at besøge Rivieraen i Provence på en kulturrejse og ikke lade sig indfange af Cannes’ charme, og har man ikke været på det fornemme gamle Hotel Carlton, er man gået glip af hele ånden i denne ferieby. Det elegante Carlton med sine hvide tårne er bedst kendt som den moderne kommandostation for den prestigefylde Cannes Filmfestival og dominerer Promenade de la Croisette – den palads- og palmekransede strandboulevard, der er centrum for bylivet.

Carltons strandbred er Cannes’ bedste, og solbrune kroppe har ligget henslængt her, siden Coco Chanel gjorde solbadning fashionabel. Carltons foyer, bar og strand er de ultrasofistikerede magneter for den mondæne verden. Man vil her sagtens kunne fange et glimt af et ansigt fra Paris Match, en filmmogul, en industrimagnat eller en yppig starlet. Medminder man er i familie med Jack, Sharon, Mel eller Bruce, må man slå sig til tåls med at kigge indenfor ved terrassens bar eller til te, før eller efter filmfestivalens virvar.

Selv i årets øvrige måneder er dette hotel det mest farverige i Cannes og den bedste mulighed, hvis man ønsker at mænge sig med Rivieraens unge, smukke og rige.
Info: Cannes: 26 km sydvest for Nice, 161 km øst for Marseilles, 904 km syd for Paris. Hotel Carlton Inter-Continental ligger på adressen 58, Boulevard de la Croisette, men du kan ikke undgå at få øje på hotellet. Skal du på kulturrejse til Provence og vil besøge Cannes så undgå perioden hvor Cannes Filmfestivalen finder sted, det er 12 dage fra midten til slutningen af maj.

Læs mere om kulturrejser til Provence i Frankrig her på bloggen, du finder bla. beskrivelser af udvalgte hoteller.

Mougins, rivieraens gastronomiske centrum

Endnu en idyllisk dag ved Rivieraen, endnu en autentisk “klippetop-landsby” med smalle, brolagte stræder og torvemarkeder, hvor der dufter af friske krydderurter og afskårne blomster. Mougins er ganske særligt charmerende, på trods af at den blev “opdaget” for årtier siden, og har bevaret en overraskende uberørt atmosfære. I dag er den blevet et gastronomisk centrum for Rivieraen som hjemstedet for den internationalt navnkundige restaurant Le Moulin de Mougins, ledet af den mesterlige køkkenchef Roger Vergé, som har bidraget til at sætte det provencalske køkken på menuen overalt i verden. (Picasso var den uovertrufne lokale berømthed, indtil Vergé kom hertil). I en stemningsfuld olivenmølle fra 1500-tallet, omgivet af palmer og mimoser, skaber Vergé det, han kalder sit cuisine du soleil – et traditionelt, enkelt, men moderniseret køkken med brug af Provences aromatiske krydderurter, krydderier og solmodnede grøntsager, de fleste af hans egen have. Efter 35 år har den elskværdige køkkenchef og hans hustru, Denise, nu givet stafetten videre til den velkendte Alain Llorca, som borger for en fortsat succes. En håndfuld gæsteværelser står til rådighed for dem, der skulle få appetit på et længere ophold. Indretningens sikre smag skyldes madame Vergé, hvis æstetiske sans sætter sig igennem overalt her i hendes mands madtempel på klippens top. Mougins ligger i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrig og kun få kilometer nord for Cannes.Du finder
Le Moulin de Mougin på adressen Quartier Notre-Dame-de-Vie. Læs mere om andre udvalgte hoteller i Provence her på bloggen om kulturrejser. Du finder også mange indlæg om mad og vin i frankrig.