Vejret og klima på Madeira

På Madeira finder man et subtropisk og samtidig et meget behageligt klima. Madeiras beliggenhed midt i Atlanterhavet gør at Golfstrømmen har stor indvirkning på vejret og klimaet på øen, og du finder et klima som kan sammenlignes med f.eks. de kanariske øer . 

Madeira er kendt for sin smukke natur og flotte blomster som man se overalt på øen, og det er naturligvis på grund af det fantastiske klima at planter og blomster har optimale betingelser for at gro på øen. Vejret på madeira har altid haft en stor indflydelse på livet på Madeira, helt tilbage til de første indbyggere på øen til hvor tid hvor turister fra hele verden holder ferie på madeira for at nyde den smukke natur og det milde klima. Vejret på Madeira har igennem tiden givet bønder optimale betingelser for at dyrke landbrug, store mængder af sol, varme temperaturer og vand i rigelige mængder, har gjort at Madeira i mange hundrede år har levet af at forsyne b.la. Europa med frugter og grønt. I dag er landbruget stadigvæk en vigtig indtægtskilde for indbyggerne på madeira, men turist erhvervet har for længst overhælet landbruget som den vigtigste indtægtskilde for øen. Turismen kan dog takke landbruget for øens vel nok største turistattraktion, nemlig Levadaerne.

Vejret på Madeira indbyder til at tage på oplevelser i naturen, hvad enten man vil vandre på de mange Levadastier, bade i Atlanterhavet eller måske cykle i de smukke bjerge. Om sommeren er vejret på Madeira meget stabilt og du har ofte temperaturer på ca. 25-26 grader. Temperaturen på vandet der omgiver Madeira bliver aldrig under 15-16 grader. Vejret på madeira indbyder kort sagt til oplevelser i den smukke natur året rundt.

Rejser til Madeira

Hos Escapeaway er vi specialister i rejser til Madeira og kender øen som vores egen bukselomme. Vi har besøgt alle hoteller og udvalgt en række hoteller med gode anmeldelser og kvalitet til prisen. Du kan rejse til Madeira hver dag året rundt og i nøjagtig det antal dage der passer dine behov.

>> Har du endnu ikke bestilt din rejse - se alle rejser til Madeira her 

Madeiras klima er mildt og behageligt året rundt!

Klimaet på Madeira har ikke de store udsving med hensyn til temperaturen og det bliver aldrig bidende koldt eller brændende varmt. gennemsnitstemperaturen på Madeira er ca. 20 grader. Dog er der stor forskel på hvor på Madeira man opholder sig og specielt i vintermånederne. På sydkysten hvor byen Funchal ligger er klimaet behageligt året rundt og det er her du man har de højeste temperaturer og flest solskinstimer. I bjergene og på nordsiden af Madeira kan det ofte regne og temperaturene er noget lavere.

Se den aktuelle vejrudsigt for Funchal fra DMI.

Vulkansk og bjergrig

Øgruppens samlede areal er på 800 km2, hvoraf hovedøen Madeira, der er 57 km lang og 22 km bred, udgør de 741 km2. Øerne ligger ca. 600 km vest for Afrikas kyst og omtrent 1.000 km sydvest for Portugals hovedstad, Lissabon.

Hovedøen Madeira er vulkansk og bjergrig - de højeste tinder strækker sig 1.800 m over havoverfladen. De milde vintre og generelt varme og solrige somre har gjort øen til en populær helårsdestination. Klimaet på Madeira er stort som i Middelhavsområdet, men Atlanterhavets påvirkning modererer temperaturerne, så her bliver aldrig stegende hedt eller isnende koldt. Øgruppen Madeira blev opdaget og bosat af portugiserne i det 15. århundrede. Madeira har 2 beboede øer og flere små øer, hvor der ikke bor mennesker. 

Årstidernes vejr på Madeira

Sommer 

Om sommeren er der stort set altid varmt og solrigt vejr på Madeira - det er ikke mindst på grund af de fantastiske vejr, så mange rejser til øen på denne årstid.

Temperaturen om sommeren ligger omkring 23-27 grader, men den kommer også op over de 30 grader med jævne mellemrum. Selv om natten i køligere perioder falder temperaturen ikke under en 17-18 grader. De kølige havbriser på Madeira sikrer at temperaturen ikke bliver ubehagelig høj selv midt på dagen - en undtagelse er når viden blæser ind fra Afrika, da kan det blive meget varmt. Det regner meget lidt henover sommeren på Madeira - først i slutningen af september begynder mængden af nedbør at tiltage for alvor.

Sommermånederne starter på Madeira i april og varer helt til oktober med mange solskinstimer næsten hver dag og temperaturer typisk mellem 20 og 25 grader; i august og september nogen gange lidt højere. Om sommeren regner det desuden mærkbart mindre på Madeira, end det gør om vinteren.

Da der næsten ikke findes strande på Madeira, er badevandstemperaturen på øen lidt 'hypotetisk'. Men tager man ud til den østligste del af øen, er der dog en lille strand på tangen Ponta de São Lourenco. På den sydvestlige kyst finder man byen Calheta, som også er velbesøgt på grund af sin lille kunstige strand anlagt i 2004. Der er flere kunstige sandstande på Madeira, bl.a. i Calheta og Machico. Man kan også finde en naturlig pool i klipperne ved vestkysten i nærheden af byen Porto Moniz.

Efterår 

Om efteråret er vejret stadig lunt og behageligt på Madeira - selvom risikoen for uvejr er højere end om sommeren. Helt ind i november er dagtemperaturerne oppe på omkring 20 grader - og der er stadig en del solskinstimer, da øen ligger ret langt mod syd. Der er en del nedbør i november.

Vinter 

Rejser du til Madeira om vinteren, kan det regne, men mest i de højtliggende dele af øen og på nordsiden. Der kan også forekomme tåge, men temperaturerne holder sig til gengæld på et særdeles behageligt niveau, typisk omkring de 18-22 grader. Selv om vinteren er det sjældent koldere end 12-14 grader om natten på Madeira. Om vinteren falder en del regn især i bjergene og på nordkysten på Madeira. Der kan også være dage med overskyet vejr og kraftig blæst. Om sommeren fra maj til september kan der være lidt dis og en lille risiko for en regnbyge. Generelt har Madeira et solrigt klima med et gennemsnit på 5 til 6 solskinstimer om dagen om vinteren og så meget som 7 til 8 timer om sommeren. Helt hen i april kan der være risiko for kølige dage, så det er fornuftigt at medbringe en varm trøje – det bør man i øvrigt gøre året rundt.

Forår 

Om foråret bliver det hurtigt mere tørt i vejret igen på Madeira - temperaturerne stiger også, og det bliver mere solrigt - specielt efter marts måned. I maj måned for sommeren for alvor tag i vejret og temperaturerne stiger til over 20 grader.

>> Læs også: Hvornår er det bedst at rejse til Madeira?

Vejret på Porto Santo

Strand er der masser af på Porto Santo, som er en lille ø ca. 50 kilometer fra Madeira. Vandet er både ved Madeira og Porto Santo ned til 18 grader 'koldt' om vinteren og op til omkring 23 grader varmt om sommeren. Rjeser du til Madeira, vil du opleve at øen er utrolig frodig, med en overflod af blomster og planter - naturligvis på grund af det helt specielle klima.