Udforsk São Pedro sognet i Funchal på Madeira

Funchal
Besøger du Funchal, bør du afsætte god tid til at gå på opdagelse i de indre bydele. Foto: Artur Malinowski, CC BY 2.0.

Rejser du på ferie til Madeira, bør du afsætte mere end én dag at udforske byen Funchal, da den tilbyder sine gæster en bred og overraskende række af seværdige steder og områder. Alene i byens São Pedro sogn venter der mange spændende oplevelser.

São Pedros historie

Der er mange bygninger bevaret fra den blomstrende ”sukkerby” fra 15. og 16. århundrede. Disse mange eksempler på kulturarv findes i midten af Funchal, som kan deles op i tre historiske dele: ”Sao Pedro”, ”Santa Maria”, og ”Sé”.

São Pedro sogn er, efter Sé, en af de mest betydningsfulde og tættest befolkede sogne i Funchal. São Pedro sogn fik sin store betydning i 1500 tallet, da fornemme familier begyndte at bygge huse i dette afsides område. En af de første som boede her var Funchal’s første kaptajn, Joao Goncalves Zarco, som også byggede kapellerne São Pedro og São Paulo og et lille tilhørende hospital, som var det første på øen. Senere hen byggede Funchal’s anden kaptajn, Joao Goncalves da Câmara, en skøn ejendom Quinta das Cruzes i nabolaget, hvor også Franciscan klosterne Sao Francisco og Santa Clara, og senere i det 17. århundrede, klosteret Mercês blev bygget.

São Pedros historiske gader

Rua da Mouraria, Rua do Surdo, Rua das Pretas og Rua dos Netos – alle disse gader, som ikke har forandret sig meget siden 1567, da de blev anlagt, ender ved São Pedro Kirken.

Rua das Ptretas (”De sortes gader”) fik sit navn fra de mange farvede tjenestefolk, som arbejdede på herregårdene i nabolaget og derfor passerede denne gade uafbrudt. Rua da Mouraria, der sandsynligvis fik sit navn fra ”moradia”, som tilhørte et prominent gods opført i denne gade i 1700 – 1800 tallet. I dag bruges det som kommunalt museum, kommunalt bibliotek og akvarium.

Til højre finder man Rua dos Netos, oprindelig en privat gade, som blev åbnet for offentligheden omkring 1500 – 1600 tallet af familien med samme navn, så Corpus Kristi processionen kunne passere.
Mod nord finder man Calcada de Santa Clara, hvor husmuseet Dr. Frederico de Freitas og Canta Clara klosteret ligger.

Rua da Carreira i São Pedro

Til at begynde med var dette en forstad med en overvægt af landbrugsejendomme, som siden hen har lidt under adskillige forandringer, dog har man med held bevare mange af dens originale bygninger med arkitektoniske elementer fra 17. 18. og 1900 tallet. Der har boet mange berømte personligheder i denne gade lige fra malere til forfattere, fra journalister og til politikere. I dag findes der mange flotte butikker og populære restauranter.

Sao Pedros kirken

I lighed med hvad der skete omkring udviklingen af São Pedro sognet, blev opførelsen af sognets kirke også meget forsinket på grund af utallige forhindringer.

Beslutningen om opførelsen blev allerede taget i 1590, og São Pedros kirke skulle have været færdig seks år senere, men på grund af ændringer, udvidelser og forbedringer stod kirken først færdig langt ind i 1800 tallet. Hele ideen bag São Pedro nye kirke var ønsket om en stor kirke med et enkelt skib og tre kapeller og to alter.

Glaserede fliser fra 1700 tallet dækker næsten alle de indvendige vægge fra gulv til loft, ikke kun fra skibet og kapellet men også dem i sakristiet. Malerier, juveler og møbler fra 17. 18. 19. og det 20. århundrede fuldender den indendørs udsmykning.

Denne kirke kan prale af en anden interessant ting, som er let at overse, hvis man ikke ved, hvor man skal se efter det. Gå lidt længere op ad Calcada de Santa Clara og se tilbage. Herfra er det muligt at få et perfekt udsyn til kirkens tårn og det fantastiske arbejde der er gjort med pålægning af tårnets farverige fliser. På toppen af tårnet ser man en hane!

São Pedro Palace i Funchal

I São Pedro sogn kan man stadig finde nogle af herregårdene ejet af Funchals mest betydningsfulde familier på denne tid. Greverne af Carvalhal og Lombada var berømte på grund af deres pralende levevis, hvilket de godser de boede på stadig bærer præg af.

Et af de smukkeste godser er uden tvivl det adelige hus tilhørende ”Carvalhais” familien fra 1800 tallet, hvis højdepunkter er de syv smedejerns balkoner og døråbningen med to smukke jernlygter.
I løbet af de mange år godset har eksisteret har det været brugt til hotel, kollegium og international klub. I dag rummer det regional arkivet og det naturhistoriske afsnit af det kommunale museum, som også omfatter et akvarium.

Frederico de Freitas Hus-museum

Forstand på genstande, især dem med tilknytning til Madeira, havde Frederico Augusto de Freitas, en typisk indfødt (Funchal), en samvittighedsfuld og hengiven samler. Da han flyttede ind i dette hus, fandt han plads til de hundredvis af ting, som han havde samlet gennem livet. Man finder næsten alt i dette museum, lige fra engelske møbler, elfenben og tegninger til keramik, religiøse billeder og udvendige samlinger af glaserede fliser for blot at nævne noget af samlingen.

Da Frederico de Freitas døde, efterlod han samlingen til ”The Autonomous Region” hvilket resulterende i, at bygningen blev eksproprieret til regeringen, som herefter påbegyndte en ombygning og restaurering af huset med henblik på at åbne et offentligt museum.

Med et spisebord som altid står dækket, friske blomster i vaserne og en vinterhave som passes perfekt, får man indtryk af, at der stadig lever mennesker her!

Santa Clara klosteret i Funchal

Alle bygningerne i Santa Clara klosteret er enestående, som en ægte juvel, ikke blot på grund af indholdet, men også fordi disse bygninger lige fra slutningen af 1500 tallet har været brugt til det formål, de var bygget til: Som et kloster for Franciscaner nonner. Dette kloster blev grundlagt i slutningen af 1600 tallet af Funchals anden kaptajn, Joao Goncalves da Câmara, og oprindeligt opført omkring ”the small Our Lady of Conception chapel” og blev med årene gradvist udvidet.

I 16- og 1700 tallet spillede klosteret i Funchal en vigtig social rolle. Især for de fine folk, som ofte var bortrejst til royale arrangementer over en længere periode. Her var klosteret et sikkert sted, hvor man kunne efterlade sine ugifte døtre. Samtidig fandt de talrige enker som også boede på klosteret, den ønskede sikkerhed, ikke kun moralsk og religiøst men også rent økonomisk.

Kirken har været genstand for et utal af forandringer gennem tiderne og blev også delvist ødelagt under branden i 1917. Efter restaureringen kunne man heldigvis stadig finde det fantastiske sølv tabernakel med kabinet og urne. Blandt mange andre skatte er væggene i skibet fuldstændig dækket med glaserede fliser fra 1800 tallet med det berømte ”Santa Clara mønster”. En vigtig gotisk grav fra slutningen af 1500 tallet er placeret ved indgangen.

Quinta das Cruzes Museum i Funchal

Denne fredede bygning viser en by med ejendomme bestående af en gammel herregård/gods, et kapel og haverne. Grundet de mange forandringer dette kompleks har gennemgået gennem tiderne er der ikke meget tilbage af det oprindelige hus, hvor de ældste dele er to vinduer i Manueline-stil udstillet i haven. Hovedbygningen blev bygget til efter jordskælvet i 1748.

Efter arvingerne af denne Quinta havde solgt bygningen til baron Jardim do Mar, blev det brugt som pensionat, broderiforretning, lægehus og boliger.

Museets udstilling, som er meget forskelligartet, rummer en omfattende udstilling af dekorative kunstværker og deres indflydelse for øen fra 17 til 1900 tallet. Højdepunkterne er nok møblerne, hovedsagelig engelske, den kinesiske samling af porcelæn, sølvtøj, smykker, keramiske ting, malerier, tegninger, tryksager og skulpturer.

São Joao do Pico fortet i Funchal

Den nøjagtige dato for konstruktionen af denne fæstning er endnu ukendt, selv om det skønnes, at starten på bygningsværket allerede blev sat i gang i 1601. Fæstningen blev først færdig i slutningen af 1700 tallet. På dette tidspunkt blev navnet også ændret til São Filipe, senere i 1900 tallet til São Miguel og senere igen til São Joao.

I det 20. århundrede blev fæstningen overgivet til Søværnet, som installerede deres kommunikationscenter her. Klassificeret som monument af offentlig interesse i 1943, byder denne fæstning på en fantastisk udsigt over Funchal til alle, som tager turen derop gennem de stejle gyder.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere