Palio di Siena – En rejse tilbage til middelalderen

Palio i Siena
Spændingen udløses på få minutter, når palioen endelig sættes i gang.

Palio di Siena er årets største begivenhed i den charmerende toscanske middelalderby Siena. Her dyster de lokale mod hinanden i en hestevæddeløb, der er rigt på gamle traditioner. Men Palio di Siena er meget mere end bare et hestevæddeløb. Det er en symbolsk begivenhed, hvor hele byen i løbet af fire dage med stolthed fejrer sin lange historie.

Hvis du rejser til Toscana om sommeren, kan du være heldig at opleve dette stykke autentiske italienske kultur på nærmeste hold. Læs med her og få tips til at få den bedst mulige oplevelse af denne spektakulære begivenhed.

Århundreders rivalisering

I løbet af mindre end et minut præges den centrale plads, Piazza del Campo, i Siena med en ustyrlig glæde og irrationel fortvivlelse, når århundreders rivalisering endnu en gang udspiller sig. Det er lidt mærkeligt, at et væddeløb, der typisk kun varer 90 sekunder, kan kræve et helt års forberedelser, livslang tålmodighed og en hel bys deltagelse.

Men det gør Sienas berømte Palio, og har gjort det siden 1200-tallet, hvor Palioen for første gang afholdtes. På den tid foregik løbet på bar hesteryg hele vejen gennem Siena. Væddeløbet rundt på Campoen blev introduceret i 1600-tallet. I dag afholdes Palioen to gange om året, Palio della Madonna di Provenzano i den 2. juli og Palio della Assunta den 16. august.

Palio tilskuere
Piazza del Campo fyldes til bristepunktet med spændte tilskuere. Foto: Janus Kinase, CC BY-SA 2.0.

Palioen har fundet sted i krigstid, under hungersnød og pest. I 1300-tallet blev fangerne lukket ud af fængslet for at være med i festlighederne. Da fascisterne var ved at vinde terræn i 1919, udsatte Sienas borgere valget af det ny byråd indtil efter Palioen. I 1943 var briterne bange for opstand i en tunesisk krigsfangelejr, fordi de forbød fangerne fra Siena at arrangere Palio. Den sienesiske begejstring løb af med sejren.

Palio flag
Et højdepunkt ved Palioens pomp og pragt er flagbærernes optræden. De er berømte over hele Italien for deres kunstfærdige behændighed med enorme flag, som de kaster højt op i luften. Foto: Gilda, CC BY-SA 2.0.

Vigtige forberedelser

Selv om sieneserne siger, at ”il Palio corre tutto l’anno” (Palioen løber hele året), kulminerer de endelige forberedelser i de tre dage, hvor der trækkes lod blandt hestene, som skal repræsentere hvert kvarter (contrada), vælges jockeyer (der ofte kommer fra Maremma) og afholdes seks prøveløb – hvoraf det sidste afholdes samme morgen som selve Palioen og kaldes provaccia (eller ”ildprøven”).

Aftenen før løbet afholdes en anspændt ”forsoningsmiddag” i hver contrada. Der er mange, som flokkes omkring Campoen for at se løbet, men der er andre, der ikke kan holde spændingen ud og i stedet sætter sig omkring tv-skærmen på contradaens torv eller går i kirke for at bede.

Ung som gammel følger palio’en. Børn under 12 har dog ikke adgang til den centrale del af pladsen. Foto: Luca Casartelli, CC BY-SA 3.0

Contrada på parade

De 17 contradaer i Siena er alle repræsenteret i Palioens farverige Corteo Storico (historiske parade). Deltagerne bærer dragter, der symboliserer netop deres kvarter. Ordene ”C`´e terra in piazza” (der er jord på torvet) er signalet til at tage dragterne ud af museet og gøre dem klar til den store, historiske parade.

På selve Palio-dagen tages hestene hen til de enkelte contrada-kirker for at blive velsignet. Præsten holder hestens hoved og kommanderer den til at ”Vai e torni vincitore!” (gå og kom sejrrig tilbage).

Palio væddeløb
Fuld fart over feltet! Foto: Janus Kinase, CC BY-SA 2.0.

Alt er tilladt

Det nådeløse væddeløb går tre gange rundt om Campoen. Hvis en rytterløs hest vinder, bliver hesten nærmest ophøjet til helgen, den får ærespladsen ved den efterfølgende banket, og hovene bliver forgyldt. Den historiske parade, der afholdes inden hovedløbet, har Sienas århundredlange strid med Firenze som tema, fra den glorværdige sejr i 1260 til det forsmædelige nederlag i 1560.

Når løbet endelig sættes i gang, er stemningen på kogepunktet. Foto: Mirco, CC BY-SA 2.0

Contradaens magt

I Siena er contradaen almægtig: Spørg en sieneser hvor han kommer fra, og han vil sige ”Ma sono della Lupa” (Jeg er da fra Ulvecontradaen). Loyalitet er først og fremmest til byen i sjælen, ikke til byen på kortet.

Ti af de 17 kvarterer deltager i palioen. De syv, der ikke deltog i den foregående, og tre fundet ved lodtrækning. Hver contrada udpeger en kaptajn og to løjtnanter, der er ansvarlig for kampagnen. Op til Palioen bliver det illegale legat; kidnapning, bestikkelse, komplotter og doping af hestene er almindelige foreteelser.

Hver af byens contradaer har sit eget flag, der vises rundt omkring i byen under Palioen, og som spiller en vigtig rolle i den ceremonielle del af begivenheden. Flag eller bannere er en central del af Palioen. Faktisk er selve Palio – trofæet som alle strides om – et banner. Dette såkaldte Drappellone er et silkeflag med et billede af madonnaen og byens våbenskjold, som sieneserne ironisk refererer til som centio eller pjalt. Contradaen, der er så dygtige/heldige at vinde sæsonens palio, beholder banneret indtil næste løb.

Sådan oplever du palioen i Siena

Som turist kan du opleve Palio di Siena på forskellige måder. Hvis du ønsker at se selve hestevæddeløbet, er der gratis adgang til den centrale del af Piazza del Campo, som der rides omkring. Vil du have en af disse ståpladser, skal du dog normalt regne med at møde op mindst et par timer i forvejen.

Derudover kan du dog også købe billetter til tribunerne, der stilles op omkring pladsen. Her er stemningen måske nok lidt mindre intens, men til gengæld har du en siddeplads og en bedre oversigt over løbet. Udover tribunerne er der også balkoner og vinduer omkring pladsen, hvor private sælger tilskuerpladser. Det er herfra, man har de bedste udsigter over pladsen og løbet.

Billetpriserne varierer meget alt efter placering. Normalt er det dyrest at sidde tæt på mållinjen, mossa. Det er billigere at købe adgangsbillet til prøveløbene. Her kan du også få en god fornemmelse af atmosfæren og spændingen omkring denne historiske begivenhed.

Et stykke levende kulturarv

En anden måde at opleve Palio di Siena på er ved at se de mange parader og begivenheder, der finder sted i dagene op til hestevæddeløbet. Byen er fyldt med musik og farverige kostumer, og der er masser af muligheder for at tage del i de forskellige traditionelle aktiviteter.

Til forskel fra andre “middelalderfestivaler” rundt om i Europa, er Palio di Siena ikke blot en genopførelse til ære for turisterne. Det er et stykke levende kulturarv, som de lokale indbyggere går op i med liv og sjæl.

Uanset hvordan du ønsker at opleve Palio di Siena, bør du planlægge det i god tid. Den berømte begivenhed tiltrækker ikke blot byens egne indbyggere, men også tusindvis af andre besøgende hvert år. Du bør derfor være forberedt på, at der i dagene omkring løbet kan være store menneskemængder og ventetider.

Siena er værd at besøge hele året. Piazza del Campo er altid et centrum for liv i byen. Foto: Antonio RistalloUnsplash

Andre seværdigheder i Siena

UNESCO har optaget Sienas historiske centrum på sin prestigefyldte verdensarvsliste. Siena er da også en umådelig smuk og historisk by, der har meget mere at byde på end Palio di Siena.

En af de mest kendte seværdigheder byens imponerende katedral, som er kendt for sin smukke facade, farverige freskomalerier og imponerende kupler. Domkirken er en af de bedste eksempler på gotisk arkitektur i Italien, og den er bestemt et besøg værd, uanset om du er religiøs eller ej.

Du kan ikke rejse til Siena uden at kigge indenfor i den smukke Duomo di Siena. Foto: luca fantiniUnsplash

Hvis du er interesseret i kunst, kan du besøge kunstmuseet Pinacoteca Nazionale di Siena, der er dedikeret til italiensk kunst fra middelalderen og frem til det 19. århundrede. Museet har en imponerende samling af værker af nogle af Italiens mest berømte kunstnere, herunder Duccio, Simone Martini og Ambrogio Lorenzetti.

Endelig er Siena også kendt for sin gode mad og vin. Når du i løbet af dagen skal stille sulten eller blot trænger til en forfriskning, er der således masser af muligheder for at prøve nogle af regionens specialiteter. Det inkluderer den toscansk pølse, ribollita og selvfølgelig Chianti-vin.

Rejser til Siena i Toscana

Vil du selv opleve væddeløbet i Siena? Så vælg at rejse med Escapeaway til Toscana, hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger. Så har du ikke blot et godt udgangspunkt for oplevelsesrige udflugter, for eksempel til Siena, men også et sted af slappe af og føle dig helt hjemme.

Vi har omhyggeligt udvalgt hoteller med gode anmeldelser i både centrum, hvor du bor med alle seværdighederne inden for gåafstand, og i byens udkant, hvor du også nemt kan udforske resten af det toscanske bagland.

>> Se alle rejser til Toscana med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere