Festa dos Tabuleiros – Portugals flotteste festival?

Festa dos tabuleiros Tomar Portugal
Festivalens mest populære begivenhed er optoget, hvor kvinderne bærer en blomsterkurv (tabuleiro) på hovedet. Foto: Jaimrsilva, CC BY-SA 4.0.

En af Portugals største festivaler, Festa dos Tabuleiros i Tomar, afholdes hvert fjerde år i starten af juli måned. Denne unikke begivenhed, som stammer helt tilbage fra det 14. århundrede, er en vigtig del af Portugals kulturhistorie.

Hele byen fester

I løbet af festivalen vil der være en masse aktiviteter og seværdigheder for både børn og voksne. Festivalen, som blev afholdt i 2007, tiltrak over 600.000 besøgende fra hele verden til Tomar.

Festen involverer hele byen, hvor de forskellige kvarterer i den gamle bydel konkurrerer indbyrdes om at skabe den smukkeste udsmykning med papirblomster i alle størrelser og former. Forud for festen går derfor månedsvis af forberedelser, hvor udsmykningen designes og laves. Der vogtes nidkært over udsmykningerne, og først efter et dommerpanel har bedømt og udpeget vinderen, åbnes de udsmykkede gader for publikum.

Festivalens højdepunkt

Selvom der er mange begivenheder i løbet af festivalen, er det uden tvivl den afsluttende parade gennem byen som tiltrækker flest besøgende. Paraden, hvor over 400 unge kvinder i hvide dragter og rødt skærf på hovedet bærer “brødkurve” med store brød- og blomsterdekorationer, slynger sig igennem byens smalle brostensbelagte gader eskorteret af mænd i sorte bukser. Dekorationerne som kvinderne bærer vejer op imod 15 kg, og paraden kan vare over fire timer. Festivalen og i særdeleshed paraden er en imponerende bedrift og et uforglemmeligt syn.

Tomar, som ligger omkring 140 kilometer nordøst for Lissabon, er en af Portugals historiske perler. Byen er udover festivalen således især kendt for sine mange gamle flotte bygningsværker, hvoraf mange stammer fra Tempelherreordenens tid.

Læs mere om festivalen på den officielle hjemmeside.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere