Douro-flodens Rabelo-både

Porto
Du har sikkert set den karakteristiske båd på billeder fra Porto, og båden er da også nærmest blevet et vartegn for byen. Men kender du historien bag båden?

Du har sikkert set den karakteristiske båd på billeder fra Porto, og båden er da også nærmest blevet et vartegn for byen. Men kender du historien bag båden? En Rabelo-båd er et portugisisk fragtskib, der i det 18. og 19. århundrede fragtede portvinstønder fra Douros vindistrikt i den øvre Douro-region ned til portvinskældre i Vila Nova de Gaia ved Porto, som derfra blev solgt.

De specialbyggede Rabelo-både

Rabelo-båden er en typisk båd og specielt bygget til at sejle på Douro-floden i bjergrige områder. Bunden er flad og har ingen køl. Bådens længde er ca. mellem 19 og 23 meter og har en bredde på 4,5 meter. Båden er en konstruktion af overlappende plader, hvilket er en nordeuropæisk bygningsteknik, som ikke er typisk for Middelhavsområdet. Oprindeligt havde de kun en mast og et firkantet sejl i midten, men senere brugte man også en mast ved buen.

Båden blev styret af 6 til 7 mænd, der sejlede den ved hjælp af en lang åre ved agterstavnen, som man kalder en espadela. I tilfælde af stærk strøm, ugunstige vinde, tunneller eller viadukter, blev de trukket af mennesker eller kvæg på trækveje, som var bygget til formålet langs Douro-flodens bredder.

Denne transport var meget farlig p.g.a. flodens stærke strøm, vinde og stejlhed. Mange ulykker fandt sted på disse sejlture og bl.a. nævnes Baron de Forrester og D. Adelaide Ferreira, hvis båd sank i Douro-floden i 1861. Baron de Forrester druknede efter sigende, fordi han bar på meget tunge tasker fyldt med penge. Hans lig blev dog aldrig fundet. D. Antónia Ferreira blev reddet, fordi hendes lange og bredde kjole fungerede som en bøje, der hjalp hende med at holde sig i overfladen.

Nye fragtmetoder i brug

Efter den industrielle revolution og indvielsen af jernbanen i 1887 blev denne metode forældet. Bådene blev motoriseret eller også blev de erstattet af jernbanetransport. Siden er mange af trækvejene langs floden omdannet enten til gang- eller cykelstier.

Sejlads-udflugter med Rabelo-bådene

I dag kan du dog stadig opleve Rabelo-bådene på en rejse til Porto. Rabelo-bådene har således genvundet deres stolthed og sejler foran Vila Nova de Gaias portvinshuse og reklamerer for dem. De har ligeledes fået en ny rolle i de moderne tideri form af ejladsudflugter på Douro-floden. Bl.a. tilbyder firmaet Douro Azul i Porto spændende sejlture med Rabelo-både på Douro floden. Hvert år ved Portos største højtid, Sankt Hans-festen d. 24. juni, afholdes der desuden traditionen tro en Rabelo-sejlads på Douro-floden.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere