Udforsk smukt månelandskab i Toscana

Crete senesi
Trods de svære betingelser har befolkningen formået at leve af jorden i Crete senesi. Foto: irineos, Creative Commons.

Fra Buonconvento til Rapolano Terme i Toscanas Siena-provins findes et forhistorisk landskab. Området der kaldes Crete senesi, ligner et månelandskab med bleggule lerhøje og nøgne kløfter vævet ind i hinanden.

Om vinteren er her koldt, dystert og endnu mere måneagtigt. Lokalbefolkningen omtaler disse ufrugtbare, furede steder som maligne crete, ”de onde steder” ligesom man i Australien har ”ødemarken”. Beboerne i Siena elsker dog dette golde sted, selvom de hårdt prøvede bønder her i stigende grad tager imod støtte fra EU for at gøre landet egnet til at dyrke hvede på det.

Crete senesi
Crete senesi er kendt for sit lidt golde landskab med høje kløfter, hvor noget af jorden er bar. Foto: Max Pixel, CC0 Public Domain.
Gård i Crete Senesi nær Siena
Trods svære betingelser formår man at dyrke jorden i Crete Senesi.

Trøfler og vildt

Der er et overraskende stort dyreliv, som er let at få øje på, i området. Om dagen strejfer vildtet omkring ved Ombrone-floden, og om natten finder man pindsvin og ræve rundt om i skovene. Den uforfærdede vandrer, der vover sig ud en aften ved efterårstide, møder muligvis en mærkværdig fremtoning med et par hunde, en lommelygte og en slags rustning. Det er trøffeljægeren, der snuser efter trøfler i de fugtige grøfter.

Buonconvento der ligger på en slette midt i Crete senesi, er et sted, hvor man kan gå på jagt og spise. Det er også en stilfærdig, historisk by, der er kendt for sin muraria, de imponerende, røde 1300-tals bymure og store trælåger i portene. I 1366 genopbyggede Siena murene, fordi Buonconvento var blevet ødelagt, da den var en sienesisk forpost. Byen er først og fremmest et sted, hvor man i ro og mag kan stifte bekendtskab med trøfler eller vildt eller holde en sommerskovtur i de fredelige haver ved bymuren.

Fra Buonconvento til Monte Oliveto Maggiore er det barske landskab oversået med bemærkelsesværdige gårde på bjergtoppene. Der er en lidet trafikeret landevej, hvor fasanerne kan dukke op hvert øjeblik. Området kaldtes Accona-ørkenen i middelalderen, og den har beholdt sin åndelige isolation frem til i dag.

Oplev Toscana på en rundrejse

Vil du opleve Crete senesi, er det oplagt at gøre det som del af en rundrejse i Toscana, hvor du også kommer omkring til nogle af de andre spændende regioner og byer.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere