Chianti og San Gimignano i Toscana

Chianti og San Gimignano, underskønne vine og landskaber i Toscana.

Chianti

Chianti er Italiens smukkeste vinregion, og dets vigtigste, med produktion af førsteklasses rødvine, hvis ry i dag ikke kunne være fornemmere. Den ligger i hjertet af Toscana mellem Firenze og Siena. Vinproduktionen i området går tilbage til de før-romerske etruskere. Glæden ved i ro og mag at køre rundt mellem vingårdene og hist og her og smage på produkterne forøges yderligere af regionens billedskønne landskaber. Selv inkarnerede bilister vil falde i svime. Den gamle Via Chiantigiana forbinder en række vinbyer, der ligger som perler på en snor i en historisk rig region med skovklædte bjerge, middelalderslotte, bondegårde og vingårde – små, ret ukendte producenter og mere berømte navne som Antinori, Frescobaldi og Ricasoli. Den lille familieejede landsby Castello di Volpaia fra 1300-tallet, der fremstiller fornemme vine i omgivelser, der dårligt kunne være mere maleriske, modtager et begrænset antal gæster på sit enestående agriturismo-foetagende. Valgfrie måltider, tilberedt udelukkende til de besøgende, byder på årstidens bedste produkter i dette område og desuden familiens egen olivenolie, honning, marmelade og kryddereddike. Men måltiderne her, hvor gode de end er, er blot noget, der ledsager Volpaias fineste årgangsvine, som alle på en eller anden måde smager bedre, når de nydes med udsigt til de vinmarksdækkede højdedrag, hvor druerne dyrkes.

Læs mere om vin i indlægget: Mad og drikke i Toscana

San Gimignano

Lige på den anden side af et af disse bakkedrag ligger San Gimignano, et navn, der længe har været synonymt med “Toscansk bjergby”. San Gimignano har pirret rejsendes fantasi gennem århundreder. Dens karakteristiske skyline formelig vrimler med konturerne af 14 middelaldertårne, der stammer tilbage fra 11- og 1200-tallet – en beskeden brøkdel af de oprindelige 70. Prøv at komme hertil sidst på eftermiddagen, hvor karavanerne af turistbusser er kørt og atter har overgivet byen til dens indbyggere. Tag trappen op til toppen af Palazzo del Popolos 36 m høje Torre Grossa, det højeste af San Gimignanos tårne, og nyd så et kig ud over byen, dens tårne og Val d’Elsa længere ude. Derpå kan man sætte sig til rette i Bel Sorriornos rustikke og rummelige restaurant, hvor menuen deler rampelyset med Toscanas pragtfulde landskab, der indrammes af de mægtige vinduer. Vildt fra de omgivende, træklædte bjerge er husets specialitet, og et udvalg af Chiantis bedste vine fuldender måltidet. Nærved, på to nabo-piazzaer, er der et ambitiøst sommerprogram med alt fra ballet i det fri til opera. Man vil her kunne høre Toscas melankolske melodier, der føres gennem luften, hen over San Gimignano og omkring dens middelalderlige skyskrabere.

San Gimignano ligger små 60 kilometer sydvest for Firenze. Rejser du på kulturrejse til San Gimignano i perioden fra midt i juni til midt i august kan du opleve en sommerfesitval med musik og dans hvilket giver en helt speciel stemning i byen og især efter kl. 16 når alle dags turister er taget hjem.

Læs meget mere om kulturrejser til Toscana her på bloggen og om San Gimignano i indlægget: San Gimignano, byen med de mange tårne.

Portvinsrute i vinregionen Øvre Corgo i Douro, Portugal

Søger du romantik, eller vil du gå på opdagelse i en levende rå natur og en særpræget kultur? Så tag på opdagelse i Øvre Corgo vinregionens betagende landskaber i Portugal, hvor du vil møde en unik folkekultur og stærke traditioner.

Øvre Corgo vinregion betegnes af vinspecialister som den mest gunstige i hele Douro regionen. Her produceres portvine og bordvine af højeste kvalitet, og mange af dem er præmieret internationalt. Man finder mange romantiske og idylliske Quintas (Vingårde) i Øvre Corgo. Landskabet ændrer sig betydeligt fra Nedre Corgo, fordi klippernes granit- og skifer-farver dominerer over det grønne og flodens bredder bliver smallere mellem kløfterne.

En af de helt store oplevelser i Portugal

Ruten fører til historiske landsbyer som Tabuaço, São João da Pesqueira, Alijó, Murça og Vila Real, beliggende på begge bredder af Dourofloden. Alle byerne byder på fremragende eksempler af Douros bedårende kirker fra det 12 århundrede i romansk stil, samt ubeskriveligt smukke herskabelige vingårde med en suveræn beliggenhed. De fleste vingårde råder over flotte udsigtspunkter over den snoet Douroflod. På de smukke landeveje finder man i næsten hvert hjørne et smukkere udsigtspunkt end det foregående. Gudskelov, at de moderne digitale kameraer tager tusindvis billeder på en gang! For man bliver aldrig færdig eller mæt af at fotografere alle de smukke landskaber.

I udkanten af landsbyen São João da Pesqueira, på en smuk landevej omgivet af bedårende marker med vinstokke og mandeltræer føres man til helligdommen og udsigtspunktet São Salvador do Mundo, hvis udsigt anses for Dourodalens mest imponerende. Når man kigger til Valeira, som i dag er en dæmning, kan det være svært at forestille sig, at stedet førhen har været scenen for frygtelige dødsulykker på grund af af Douroflodens kraftige strømme.

Der er utallige spændende muligheder for at udforske Douroregionen, men ønsker man at nyde landskabet på en fredelig måde, så skal der satses på en tur med Portugals mest pittoreske togbane, Tua-bumletog. Damptoget kører 50 km langs Douros vidunderlige landskab, op og ned, på kryds og tværs af bjerge, landsbyer.

Nord for Tua ligger to bedårende historiske byer, Alijó og Favaios, som byder på maleriske gader og en rolig atmosfære. De er både berømte for deres ekstraordinære vine og desuden er Favaios berømt for sin udsøgte moscatelvin. Turen fortsætter mod den smukke og meget gamle by Murça, der lige som alle andre byer i Øvre Corgo, er tæt knyttet til vinproduktionen. Murças vartegn er en keltisk statue af et stort vildsvin, som ifølge gamle fortællinger hænger sammen med en tidligere tilstedeværelse af mange vildsvin i området. I dag forbindes statuen med regionens frodighed, der ikke kun tilknyttes vinproduktionen, men også oliven og olivenolie, mandler, citrusfrugte, mv.

Næste stop bliver Øvre Douros største og mest kendte by Vila Real. Byen er også kendt for sine smukke arkitektoniske skatte, herunder det smukke Mateus slot, som nemt genkendes, ved fra Mateus Rosé vinen. Vila Real er en universitetsby, som værner om sine traditioner, gastronomi og kunst. På en tur i byen kan det anbefales at gå efter Vila Reals særprægede keramik, som fremstilles af sort ler og er meget unikt. Store dele af de lokale gastronomiske herligheder tilberedes stadigvæk i sorte keramikfade og gryder, som bliver kaldt Barro de Bisalhães.

Berømte forlis i Dourofloden

Blandt de mange ofre der mistede livet i den vilde Douroflod, tælles den berømte englænder Baron Joseph James Forrester. Han var en af de mest berømte personer i Douro, fordi han foretog en bemærkelsesværdig indsats målrettet regionens udvikling og i bekæmpelse af vinlus, som ofte satte vinstokkene i fare og kunne have katastrofale følger for de lokale vinavlere. Hans indsats fik den portugisiske kong Peter 5. til at skænke ham titlen som baron.

Området og floden, som han havde viet sit liv til, kom til at tage hans liv. På en sejltur til Porto i selskab med den i regionen meget fremtrædende Antonia Ferreira (der som ejer af det berømte portvinsfirma Ferreira, var en meget magtfuld person) sank deres båd. Baronen druknede, men Antonia overlevede. Ifølge beretninger fra forliset, var det umuligt at rede baronen, på grund af de mange guldmønter han bar i sine lommer, der var med til at trække ham til bunds. Antonia Ferreira overlevede, fordi hendes store og brede kjole virkede som en ballon og holdt hende oppe.

Vinrejser med apps i Italien

Fagre nye verden! Nye vinapps kombinerer moderne teknologi med noget så gammelt og traditionsrigt som vin.

Vinturismen er stor i Italien, og med to nye apps til din iPhone eller iPad finder du nu nemmere frem til de gode steder. Kort og anbefalinger og oplysninger – det hele er nu lige ved hånden.

The Wine Traveller

En af de mest omfattende wineapps for Italien er The Wine Traveller/Italy, der koster under 50 kroner. Denne vinapp er et supplement til et magasin med samme navn, men app’en er i sig selv en fin guide til vin i Italien.

Indtil videre er app’en kun på engelsk og italiensk, men mon ikke der kommer en dansk udgave på et tidspunkt? Der skal nu også kun et ret begrænset engelskkundskab til og langt de fleste danskere vil kunne bruge app’en og have stor glæde af den engelske udgave.

Mere end vin

App’en fortæller om de muligheder der er på de forskellige vingårde og i de forskellige vindistrikter, mere end den går i detaljer med de forskellige vin. Den slags oplysninger findes i andre apps. The Wine Traveller fokuserer mere på rejseaspektet og vinturismen i sin helhed.

Mange vingårde har museer og nogle har endda wellness-centre og andre ting, der kan gøre rejsen og opholdet ekstra behageligt – alt det, der ligger uden om selve vinsmagningen, beskrives grundigt i The Wine Traveller. Sportsfaciliteter, kunstmuseer og kultur beskrives grundigt, så vinrejsen også bliver interessant for dem, der interesserer sig for mere og andet end kun selve vinen.

Der findes også mere specifikke apps, for eksempel en app, der fokuserer på vin i Toscana. Der er rigtig god og går mere i dybden med netop dette store og populære område i den nordvestlige del af Centralitalien.

Portvin fra Douro udnævnt til Verdens bedste vin

Den anerkendte vinekspert Luca Gardini har på baggrund af 15 års studier udnævnt ‘Quinta do Noval Silval Vintage Port 2003’ til “Den bedste vin i verden”. Portvin er en helt central del af portugisisk kultur, og bør opleves på kulturrejsen til Portugal.

I ‘Enciclopedia del vino’, udgivet i Italien af Luca Gardini og Pierluigi Gorgoni i samarbejde med journalisterne Andrea Grignaffini og Marco Pozzali topper portvinen derfor listen over de 50 bedste vin i verden. Hermed anerkendes portvinen officielt, og det er en flot cadeau til Portugals kultur.

Eksklusiv portvin

Verdens bedste vin, Quinta do Noval Port 2003 vintage, produceres udelukkende i den nordlige del af Douro-dalen og tilmed kun en en meget begrænset mængde på blot 200 til 250 kasser. Dette er dog kun en lille del af den totale produktion fra Quinta do Noval.

Ifølge vingårdens engen beskrivelse er denne portvin unique blandt andet fordi, den fremstilles af druer fra upodet vinstokke, som kun vokser på et lille område af vingården i Douro-dalen, og som desuden er helt uberørte af vinlus (Phylloxera).

Se mere om Quinta do Noval på vingårdens egen hjemmeside. Her kan du i en kortfilm også se, hvorfor folk fra hele verden rejser til det nordlige Portugal for at opleve Douro-dalen.

Du kan også læse meget mere om portvin og anden portugisisk kultur her på hjemmesiden, hvor du også kan finde inspiration til din egen kulturrejse til Douro. Brug eventuelt vores søgefunktion og indtast portvin eller et andet søgeord, der interesserer dig.

Lidt om mad og drikke i Venedig

Ligesom det er dyrt at bo på hotel i Venedig, glæder det samme restauranterne i byen, og specielt hvis du vælge at spise på de kendte restauranter på din kulturrejse til Venedig. Her følger en ganske kort beskrivelse på nogle af de kendte steder i venedig hvor du kan få mad og ikke mindst drikke. Som i alle andre turistbyer så er det dog altid klogt at se hvor de lokale går ud og spiser, her er det ofte bedst og billigst!

Caférne på Markuspladsen

I årets kolde måneder er Caffè Florian med sit interiør fra 1700-tallet nok den bedste af caféerne ved den storslåede Markusplads at besøge. Men når det bliver varmt i vejret, og bordene flyttes udenfor, og alle orchestrine spiller deres tidløse musik til langt ud på natten, er alle udendørscaféer lige gode. Man kunne måske endda gøre oprør og slå sig ned på den knap så kendte Caffè Chioggia lige om hjørnet over for Dogepaladsets gennembrudte facade af lyserød og hvid marmor. Jazzkvartetten her er fremragende, og man kan studere den mindre flåde af parkerede gondoler, der vugger på bølgerne i den fascinerende lagune til højre, eller se maurerne slå timeslag fra toppen af klokketårnet til venstre.

Cantina Do Mori

Cantina do Mori, der er uhøjtidelig og syder af liv, er Venedigs mest populære bacaro (vinbar). Man kan prøve at mase sig gennem mylderet af stamkunder i fire lag ved baren, bestille et glas af den regionale rødvin for ingen penge og nippe til et udvalg af cichetti (snacks i stil med spanske tapas). Professorer og velbeslåede palazzo-ejere blander sig med kontorfolk og handlende fra det nærliggende fiskemarked i et gammeldags miljø så autentisk, at man næsten ville forvente at blive prikket på skulderen af Casanova. Der er talrige andre lokale bacari rundt omkring i byen: Prøv dem alle. Trænger du til et godt glas vin så finder du vinbaren Cantina Do Mori på adressen Calle due mori, i bydelen Castello.

Club Del Doge

Dette hotels pragtfuldt placerede sommerterrasse-restaurant lige ved det storslåede Gritti-palads fra 1500-tallet har en mageløs beliggenhed ud til Canal Grande. Lige ovre på den anden side ligger Venedigs eneste barokperle, Chiesa della Salute (Det Gode Helbreds Kirke), hvis yndefulde kannelurer fremtræder endnu smukkere, når de ligger badet i lys om aftenen. Hvis man synes, at Gritti Palace Hotels overdådige værelser i venetiansk stil er lige lovligt pebrede, bør man i hvert fald unde sig selv en middag ved levende lys eller en solnedgangs-aperitivo ude på terrassen, som er et pragtfuldt sted at sidde, især hvis man er statsoverhoved eller ønsker at føle sig (eller spendere) som sådan et. Club Del Doge ligger på Gritti Palace Hotel, på adressen Campo Santa Maria del Giglio, i bydelen San Marco.

Restaurant Da Fiore

I denne by med mange fornemme fiskerestauranter anses Da Fiore normalt for den bedste, og kun få konkurrenter kan måle sig med den fuldendte ekspertise og passion, man finder hos dens ejere, køkkenchefen Mara Martin og hendes mand, Maurizio. De elskværdige, engelsktalende tjenere forklarer omhyggeligt de nærmere detaljer ved en inspireret menu, der lægger vægt på Adriaterhavets sjældne lækkerier, alle tilberedt på allerbedste vis. Restaurant Da Fiore findes på adressen Calle del Scaleter, Campo San Polo, i bydelen San Polo i venedig.

Harry’s Bar

I den anden ende af skalaen fra Cantina do Mori ligger den lille, næsten undselige Harry’s Bar, der tilfældigvis også er verdens måske bedst kendte bar. Et internationalt klientel kommer her for at finde ud af, hvad hele hurlumhejet drejer sig om, og de fleste af dem bestiller specialiteten Bellini og tredækkersandwiches. Man kan tage herfra uden helt at have forstået, hvad der trak forfatteren Ernest Hemingway hertil gang på gang, eller man kan føje sit navn til den uendelige liste, over gamle stamkunder, hvoraf nogle fortrækker ovenpå til den ansete restaurant, der måske nok er mere kendt for sine alpine priser end for sin klassisk udmærkede, ofte fremragende, menu. Harry’s Bar finder du på adressen Calle Vallaresso, i bydelen San Marco i Venedig.

Marked ved Rialto

Rialtomarkederne – En spændende slentretur gennem de livlige Rialtomarkeder ved kanalen sætter den besøgende nogle århundreder tilbage, hvor disse erberia- (frugt- og grøntsags-) og pescheria- (fiske.) markeder var nogle af de største og mest betydningsfulde i middelhavsområdet. Galejer lossede deres eksotiske varer fra de fjerneste egne af Den Venetianske Republik ved de samme kajer, og en babylonisk forvirring af tungemål udbød et virvar af forskellige produkter – krydderier, kaffe, silkestoffer og elfenben. Frugt og grøntsagsmarkedet er langsomt ved at blive afløst af boder, der sælger gondolierehatte og kinesiske kniplinger, der frejdigt falbydes som Burano-fremstillede, men det daglige fiskemarked er stadig fuldt af liv og røre, med alle former og størrelser af fisk, skaldyr og eksotiske væsener, der ikke ligner noget, man nogensinde har set før. Se det hele her, før det ender på middagstallerkenen om aftenen. Rialtomarkederne ligger som du nok har gættet ved den berømte Rialtobro, i bydelen San Polo.

Musée D’Unterlinden og Vinruten i Alsace

Musée D’Unterlinden og Vinruten i Elsass ligger ved Colmar, Alsace i Frankrig og er kunst og vin i prægtige omgivelser.

Vinruten – Route du Vin i Alsaces

Den slyngende strimmel vej, der udgør Alsaces berømmede Route du Vin, er oversået med maleriske småbyer, der kan byde på herlige måltider og seværdigheder, hvoraf mange er en overnatning værd.

Vinruten begynder (eller ender) syd for Colmar og løber langs frodige vinmarker på skrænterne i Vogesernes forland. Vejen slynger sig af sted forbi en lang række billedskønne murkransede middelalderbyer med bindingsværkshuse med ejendommelige tage og balkoner, der er fyldt med pelargonier. Gemytlige winstubs (det alsaciske modstykke til pubber) serverer vin fra hundredvis af lokale vingårde. Alsaces fine, friske vine omfatter bl.a Riesling, Sylvaner, Gewürztraminer, Muscat og Tokay-Piot Gris. Frodige marker og frugthaver bekræfter Alsaces ry som “Europas spisekammer”, og den himmelske pâté de foie gras – en af menneskets ædlere frembringelser og alene rejsen værd fra Paris – siges at stamme herfra. Af vinrutens omkring 100 vinlandsbyer med gavlprydede huse tager Riquewihr og Kaysersberg prisen for ren og skær excentricitet, og den befæstede Turckheim siges at være Frankrigs bedst bevarede by.

Vinruten i Alsace som på fransk hedder Route de Vin går fra Marlenheim, vest for Strasbourg til Thann, syd for Colmar. Vinruten er fra 97-209 km lang, afhængigt af afstikkere. Ruten er befærdet fra påske til november og stærkt befærdet fra midt i august til oktober bla. på grund af vinhøsten.

I juli samler Colmar international Music Festival klassiske musikere fra hele verden. Vinhøsten i Alsace er normalt i september og oktober, alt efter vejret. En anden oplevelse er at besøge Alsace og de mange julemarkeder i december måned.

Auberge de l’Ill

At fremhæve blot et enkelt fremragende overnatningssted er umuligt, men en gammel favorit blandt vinrute-gastronomer og lokale er Auberge de l’Ill med en idyllisk beliggenhed ved en flod. En anden kandidat er Château d’Isenbourg, hvor hotellets fabelagtige vinudvalg, der lagres i en hvælvet cave fra 1100-tallet, ledsager det regionale køkken på allerbedste måde. Du kan læse om andre udvalgte hoteller i Alsace og andre rejsemål Frankrig, se foto og meget mere i indlæg her på bloggen om kulturrejser. Auberge de L’Ill finder du på adressen Rue de Collonges i byen Illhaeusern ca. 14 kilometer fra Colmar.

Musée d’Unterlinden i Colmar

I den smukke by Colmar ligger det populære Musée d’Unterlinden, der har til huse i et kloster fra 1200-tallet. Perlen i dets bemærkelsesværdige samlinger er en vældig alteropsats med fire bevægelige fløje. Isenheim-alteret, der betragtes som et højdepunkt i den tyske kunsthistorie, blev skabt 1512-16 af Matthias Grünwald fra Würzburg, “den mest ekstatiske af alle realister”. Grünewalds udskårne altertavle blev tillagt mirakelhedbredende kræfter over for meldrøjeforgiftning, en udbredt sygdom i middelalderen. Der er skrevet lange værker om dette mesterværk, der er storslået udstillet i klostrets gotiske kapel, og om museets samling af religiøs kunst. Colmar selv er rig på arkitektur fra middelalderen og renæssancen og er fødeby for Auge Bartholdi, skaberen af Frihedsgudinden i New York.

Musée d’Unterlinden ligger på adressen Rue des Unterllinden i Colmar. Læs på  www.musee-unterlinden.com. Der er normalt åbent dagligt fra maj til oktober.

Få inspiration til din kulturrejse til Alsace i Frankrig, læs andre indlæg om mad og vin, naturen, historie og kultur. I billedgalleriet finder du foto fra udvalgte hoteller og rejsemål i Frankrig og fra andre lande i Europa.

 

 

Mad og vin på Costa del Sol

Det andalusiske køkken er meget varieret, og spænder fra frisk fisk og skaldyr og farverige grønsagsretter til bjergegnenes fyldige, kødfulde stuvninger. Tilberedningen er enkel og smagen kraftig, og overalt bruges hvidløg, spidskommen, jomfruolie og krydrede marinader.

Tapas

Tapas-barerne er blevet en af Spaniens mest populære eksportvarer i løbet af de seneste år. I Spanien er det helt almindeligt før middagen at tage et glas fino, tør sherry fra Jerez, og spise et par af de små retter. På grund af varmen spiser man frokost sent, man er længe om det og tager gerne et hvil bagefter, før man går på arbejde igen til sent på aftenen. Når man får fri, går man gerne en spadseretur og får et par glas med tilhørende tapas for at holde sulten fra dørene til man spiser aftensmad, ofte omkring 22.00.

“Tapa” betyder egentlig “låg”, og betegnelsen stammer fra den lille tallerken med snacks, som tjenerne før i tiden stillede oven på glasset. Nogle barer – sædvanligvis der, hvor de lokale kommer – serveres der gratis tapas ved baren som f.eks. en skål oliven, et par skiver jamón serrano, tørret skinke, eller en lille tallerken saltede mandler.

Andre steder kan et udvalg af tapas tørre det ud for et aftensmåltid for de fleste. Nogle af Costa del Sols specialiteter er pescaíto (bittesmå, friturestegte fisk), chorizos (krydrede pølser), champinones al ajillo (champignoner stegt med hvidløg) queso (ost), rød peberfrugt i olivenolie og tortilla (spansk omelet med kartofler og løg, serveret koldt i tynde skiver).

Se efter calamares (små marinerede blæksprutter) og canaillas (små havsnegle), der betragtes som store delikatesser. Indmad er en populær spise på disse kanter, og små stykker lever stegt med løg og krydderier er en favorit. De små delikatesser skylles naturligvis ned med et glas kølig fino eller vin.

 

Specialiteter fra Costa del Sol

Cazpacho har sin oprindelse i Andalusien og er en tyk, afkølet suppe af tomater, løg, brød, spidskommen, citronsaft og finthakket, frisk hvidløg. Suppen serveres gerne med fintskåret grøn peber, hakkede, hårdkogte æg og brødcroutoner og er et måltid i sig selv.

En anden traditionel, kold suppe, der stammer fra Málaga, og som er en perfekt sommerspise, er ajo blanco, der laves med mandler og hvidløg og serveres afkølet med friske druer. Når det er køligere i vejret, bør man prøve sopa de pescado, der er en fællesbetegnelse for forskellige slags fiskesuppe, der krydres med tomat, løg, hvidløg og brandy.

Fisk er ikke overraskende kystens specialitet nr. 1. På nogle strande steger fiskerne stadig friske sardiner på træpinde over åben ild. På restauranterne serveres der marineret eller stegt fisk og skaldyr, lige fra calamares en su tinta, små blæksprutter tilberedt i eget blæk, til gambas al ajillo, kæmperejer stegt med hvidløg. Se efter pez espada (sværdfisk), rape (en slags havtaske) og bonito (tun). Alle arter fanges lokalt og serveres grillstegt, strøget med olie og krydderier.

Længere inde i landet finder man retter med vildt, ferskvandsfisk og vilde urter fra bjergene. Sammenkogte retter med kanin og hare i hvidvin er almindelige, og en af Cádiz-egnens specialiteter er pastel de pichones, duepostej. I Las Alpujarras i Granada-provinsen er den af de store delikatesser ørred med fyld af tørret skinke. En af de mest udbredte kødretter er rabo de toro, oksehale tilberedt med tomater, løg og krydderier. Visse opskrifter er ikke for de sarte, og særlig i egnen omkring Granada indgår hjerne, indmad og tyretestikler i nogle af denne egns specialiteter, tortilla Sacromonte og revoltillos.

Vegetarerne kommer dog ikke til at sulte. Andalusiens salater er særlig lækre og varierede: Sprød salat, saftige oliven og kæmpestore, søde tomater stænket med olivenolie, og salaterne serveres med f.eks. artiskokhjerter, friske asparges og æg. Af vegetarretter kan nævnes espinacas con ajillo (spinat med hvidløg), garbanzos con espinacas (ærter og spinat) og judías verdes von salsa de tomate (grønne bønner med tomatsauce og frisk hvidløg).

 

Sherry

Andalusiens mest berømte vine kommer fra et lille område omkring byen Jerez de la Frontera, der sammen med El Puerto de Santa María og Sanlúcar de Barrameda udgør hjørnerne i “sherry-trekanten” i Cádiz-provinsen et par timers kørsel ind i landet fra Costa del Sol. Klimaet, havluften, den kalkrige jordbund og ikke mindst generationers erfaring danner grundlag for produktionen af verdens fineste fino, den tørre, gyldne sherry, der drikkes overalt i Andalusien til tapas.

Navnet “sherry” er en engelsk forvanskning af bynavnet Jerez, der igen er en forvanskning af det mauriske navn Xerez. De første vinbønder i området var fønikerne, fulgt af romerne, der eksporterede vin fra Jerez til alle hjørner af Romerriget. Efter generobringen og uddrivelsen af maurere og jøder var det engelske selskaber, der etablerede bodegas i området. I dag er Storbritannien det største marked og aftager omkring 70% af al den sherry, der eksporteres fra Spanien.

I tillæg til fino’en produceres der tre andre sherry-typer i Spanien. Manzanilla, der er en variant af fino med en let, salt smag, produceres i området omkring Sanlúcar de Barrameda og passer perfekt til egnens retter med fisk og skaldyr. Amontillado er en fyldigere sherrytype, der typisk har ligget på lager i bodega’en, vinkælderen, mens Oloroso er den fyldigste, ofte sødet og solgt som Cream Sherry udelukkende til det britiske marked.

Vin

Størstedelen af de store vine, der produceres i Spanien, stammer fra de nordligste egne, men området bag Costa del Sol har sine egne, specielle vintyper. Málaga har sine egne vine med kvalitetsbetegnelslen Denominación de Origen, og de druer, der fortrinsvis dyrkes, er moscatel og Pedro Ximénez, som bruges til mørke, søde vine.

Når det gælder vin, får man meget for pengene i supermarkederne langs kysten, og blandt de mærker, man skal se efter (selvom de ganske vist ikke er lokale) kan nævnes Campo Viejo (fyldige røde og hvide vine), Marqués de Cáceres (røde Rioja-vine, lagret på egefade) og Torres (frugtagtige, aromatiske hvidvine som f.eks. Vina Sol og Esmeralda og bløde, friske rødvine). Cava er mousserende vine, produceret efter champagne-metoden, og de to største producenter er Codorníu og Freixenet.

Andalusien er desuden Spaniens største producent af brandy, der særlig kommer fra sherry-bodega’erne omkring Jerez.

En drik, som turisterne næsten altid præsenteres for, er sangría, en blanding af afkølet rødvin, citrusfrugter, lemonade, brandy og is, og spanierne drikker den f.eks. til barbecues og frokost i det fri. Sangría er meget forfriskende, og den virker så tilforladelig, at nogle turister helt undervurderer dens styrke.

Italien har fem ud af de ti bedste rejsemål for mad og vin

Spiller god mad og god drikke en vigtig rolle for dit valg af kulturrejsemål, bør du alvorligt overveje at vælge Italien på din næste kulturrejse. Brugerne af den internationale rejseportal TripAdvisor har nemlig tidligere på året kåret en række italienske byer som værende blandt de bedste steder for gastronomiske oplevelser i Europa.

Ifølge TripAdvisor har millioner af rejsende været med i kåringen af de ti bedste europæiske byer, hvad mad og vin angår. Det overrasker næppe, at Italien er godt med på listen, men at landet tager halvdelen af listen inklusive nummer ét på listen er alligvel imponerende.

Mad og vin i Firenze – bedst i Europa

Vinderen er Firenze. Toscanas smukke hovedstad, der er så rig på kunst og kultur, er også nummer ét i Europa på gastronomi. Hemmeligheden bag den flotte placering er nok ikke lige sådan at få helt styr på, men de gode råvarer i området har nok en stor betydning. Prøv: Vildt, fava-bønner, lokale oste og mejeriprodukter. Og til tørsten Chianti-vin og bagefter dessertvinen Vin Santo.

Mad og vin i Rom – flot tredjeplads

Rom er stopfyldt med hyggelige restauranter til en rimelig pris – her i Italiens hovedstad finder man noget for enhver smag. Der er gods i maden i Rom. Prøv klassikerne filetti de baccala og pasta carbonara. Også forskellige patéer kan med fordel nydes her. Udvalget af Italiensk kvalitetsvin er naturligvis uovertruffent.

Mad og vin i Sorrento – nummer fire

Også på den smukke Amalfikyst er der madoplevelser at hente. I Sorrento kan du kombinere gourmet-mad med fantastiske udsigter. Prøv gnocchi alla sorrentino, der er en enkel tomatsovs med mozzarellaost. Fisk og alt godt fra havet er også en sikker vinder her langs Amalfikysten. Og til at drikke? Prøv limoncello.

Mad og vin i Siena

Også den hyggelige italienske middelalderby Siena lander på listen over de bedste steder at holde ferie, hvis man vil nyde det bedste Europa har at byde på madmæssigt. I Siena anbefaler TripAdvisor, at man prøver retterne Pici, der er en spaghetti, og suppen ribolitta med brød til. Husets vin er ofte en ganske glimrende chianti til en fordelagtig pris.

Mad og vin i Bologna

Bologna snupper den sidste af Italiens fem pladser på den europæiske top ti over bedste ‘mad og vin’-rejsemål. Og hver ellers skulle man spise den originale og oprindelige italienske kødsovs ragù bolognese? Men Bologna har meget mere at byde på. Prøv: Tortellini al brodo og mortadella. Drikkevarer af høj kvalitet finder du også til overflod i Bologna.

Natur, vin og historie, kulturrejse til Dürnstein i Østrig

Er du til smuk natur, god vin og en spændende historie så læs mere om Dürnstein og hvad byen og området tilbyder besøgene på en kulturrejse til denne del af Østrig.

Hvor natur, vin og historie mødes Dürnstein og Melk-Klosteret Østrig Wachaus solbeskinnede skråninger og den smukke, om end ikke rigtigt blå Donau, der løber gennem regionen, gør dette til et af Østrigs mest produktive og naturskønne vindyrkningsområder. Befæstede klostre og borge kroner dalens bølgende højdedrag, hvor stejlt terrasserede vinmarker veksler med skovklædte skråninger og frugthaver med abrikostræer, der blomstrer sidst på foråret.

Dürnstein

Den lille murkransede by Dürnstein – berømt som det sted, hvor Richard Løvehjerte af England blev holdt fangen i 1192 efter en uoverensstemmelse med Leopold 5. – er med rette populær. Ønsker man et natlogi, behøver man ikke gå længere end til den skyggefulde terrasse på Hotel Schloss Dürnstein, hvor man kan byde på en vidunderligt smukt udsigt over floden, ypperlige måltider og et fremragende vinkort. (Nyd et glas af den lokale läuner veltliner på terrassen). Dürnsteins Kuenringer-slot oppe på en bjergtop blev ødelagt og et nyt slot bygget i 1650; ruinerne af de oprindelige bygninger er tilgængelige ad en gangsti, og heroppe er der en pragtfuld udsigt over egnen, som efter sigende var inspiration for Brødrene Grimms eventyr om magiske kongeriger.

Du kan læse mere om Hotel Schloss Dürnstein på www.schloss.at

Melk-klosteret

Forlad det charmerende slotsområde, og tag en dejlig afstikker til Melk-klosteret (Stift Melk), et nyligt restaureret, 1000 år gammelt benediktinerkloster, fyldt med håndskrifter og prægtige kunstværker, bl.a. det berømte Melk-krucifiks. På denne yderst maleriske strækning af Donau arrangeres der populære, korte bådture, en vidunderlig måde at se området på.

Kulturrejse til Dürnstein

Det er ganske nemt at planlægge en kulturrejse til Dürnstein på egen hånd. Du kan vælge at flyve til Østrig eller en kør selv ferie. Dürnstein  ligger små 100 km vest for Wien, og kun ca. 30 km fra melk. Det vil være oplagt f.eks at kombinerer et besøg i Dürnstein, med byerne Graz og Wien på en kulturrejse til denne del af Østrig. Den bedste tid at rejse til Dürnstein på er i foråret, men også sommer og efterår byder på store naturoplevelser. Abrikostræerne blomstrer normalt i begyndelsen af april og vinhøsten finder normalt sted i slutningen af september måned.

Champagne og Les Crayères, kulinariske højdepunkter

Champagne og Les Crayères ligger ved Reims, Champagne-Ardennes i Frankrig og er hvert år mål for utallige vin og mad interesseret gæster der rejser på kulturrejse til Frankrig.

Dom Pérignon

Dom Pérignon, den lokale benediktinermunk fra 1700-tallet, der tilskrives æren for at have opdaget la méthode champenoise, siges at have udbrudt: “Jeg drikker stjerner!” efter at have smagt verdens første champagne. Mousserende vin kan komme alle steder fra, men champagne kommer kun fra Champagne, en region med 27.000 vinbevoksede ha. Den eneste store by i denne kuperede region er Reims, der er berømt for sin Cathédrale Notre-Dame, hvor 37 franske konger er blevet kronet, og som i dag mest er besøgt for sine Chagall-vinduer og den perfekt proportionerede, rigt skulpturudsmykkede 1200-talsfacade.

Vinelskere styrer hurtigt under jorden til labyrinterne af caves (kældre) i kalkundergrunden, hvor tålmodige remuers giver millioner af flasker med modnende vin den nødvendige lille drejning hver dag (der fremstilles ca. 220 mio. flasker om året). Af de omkring 100 champagnehuse tilbyder de mest berømte grands marques (Moët et Chandon, den største producent; Taiattinger; den Seagram-ejede Mumm, Veuve Clicquot-Ponsardin; og Perrier-Jouët) guidede ture og prøvesmagninger, der er lærerige og fornøjelige. Pommery er nok det mest strømlinede og flotte med 18 km underjordiske vinkældre. De imponerende gallerier, der blev udhugget af fortidens gallo-romanere, har været benyttet som hospitaler, skoler og beskyttelsesrum under de to verdenskrige.

Les Crayères

Når man er i Champagne, bør man afse penge og appetit til en middag på det verdensberømte Les Crayères (opkaldt efter de århundredgamle kalkhuler, hvor champagnen modner). Tidligere køkkenchef og ejer, Gerard Boyer, stod i spidsen for regionens restaurant-renæssance siden sin ankomst i 1983, og sammen med sin hustru, Elyane, grundlagde og drev han et af Frankrigs mest specielle restaurant/hotel-foretagender indtil sin død i 2004. Dette smukt beliggende slot fra omkring år 1900 ligger blandt kønne haveanlæg på det gods, der tidligere var ejet af prinsesse de Polignac (en Pommery-efterkommer). Det berømmede vinkort, bl.a. med et udvalg på over 200 forskellige slags champagne, er en hyldest til Reims’ rige kulturarv. Dette er noget, man kun gør få gange i livet, en vild luksus, hvor imponerende lysekroner i de højloftede sale kaster et magisk lys over omgivelser, der passer sig til så overdådige retter. De elegant indrettede værelser – nogle med udsigt til spirene på Reims’ gotiske katedral – er den ultimative luksus på Les Crayères. De betyder også, at “den, der kører”, ikke behøver at holde sig tilbage. Du finder Les Crayères på adressen 64, Boulevard Henry Vasnier, få minutter uden for Reims. Læs mere på www.gerardboyer.com.

Kulturrejser til Champagne

Skal du selv arrangerer en kulturrejse til Champagne er her nogle nytte informationer. Champagne regionen begynder ca. 150 kilometer øst for Paris med Reims ved den allernordligste grænse. Ønsker man at følge Champagne-ruten, kan man hente et kort på nærmeste turistkontor og søge efter de afmærkede veje, der markerer ruten. Alle Grandes Maisons de Champagne er åbne året rundt for guidede ture, men uden for sæsonen har de lukket 1-2 dage om ugen. Den normale periode til besøg i Champagne er fra maj til oktober. Denne region er ikke så turistpræget i sommermånederne som andre egne i Frankrig, men den er aldeles uspændende om vinteren, bortset fra 22. januar, hvor Fête de Saint Vincent, festen for vindyrkernes skytshelgen afholdes. Vinhøsten begynder normalt midt i september og varer 2-3 uger, men perioden kan variere, alt efter vejret, bemærk at rejser du på kulturrejse til Champagne under vinhøsten skal du bestille dit hotel i godt tid. Læs meget mere om kulturrejser til Frankrig og andre rejsemål i Europa her på bloggen.