Vilde jordbærtræer i Portugal

Jordbærtræ frugt
Jordbærtræet frugt, medronho. Foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0.

Jordbærtræer findes i flere forskellige arter og dækker en stor del af Portugals bjerge, men er mest koncentreret syd for Lissabon i byerne Caldeirão og Monchique på Algarve-kysten. Jordbærtræet hører under det, man kalder middelhavs-vegetation.  Træet kan blive mellem 5 og 8 meter højt og vokser i lysninger og skovbryn i stedsegrønne egeskove, men også i maki-plantesamfund, hvor de følger vandløbene.

Jordbærtræets udseende

Jordbærtræet er et stedsegrønt træ med en bred og åben krone. Hovedgrenene er opstigende med overhængende sideskud. Barken er først bleggrøn og behåret, men bliver senere mørkerød og optrævlet. Bladene er ægformede eller elliptiske med skarpe, savtakkede rander og en tydelig spids, der minder om laurbærblade. Træet blomstrer i efteråret (oktober-november), hvilket du ikke kan undgå at lægge mærke til, hvis du er på rejse i Portugal i den periode. De smukke krukkeformede, blomster er hvide med lyserøde strejf, og mellem disse blomster modner frugterne fra sidste år og bliver derfor også solgt som pynt eller til dekoration. Frugterne, der hedder ”medronho” på portugisisk, er vortede runde bælge, der er ca. 3 cm i diameter og gule i umoden tilstand og røde i moden tilstand.

Jordbærfrugtens egenskaber

Frugternes terapeutiske egenskaber er beroligende, vanddrivende og antiseptiske. Nektar fra blomsterne giver en bitter honning og frugterne anvendes til fremstilling af jordbærlikør – bl.a. Algarves berømte ”Brandymel”, som har været i produktion i over 60 år. Fremstilling af likøren fås ved at kombinere snaps fra de vilde jordbær med honning. Den smager lidt sødligt og har en alkoholprocent på 30. Den drikkes ofte efter måltiderne til kaffe, da den også er kendt som værende god for maven.

En anden kendt jordbærlikør er ”Aguardente de Medronho”. Denne medronho snaps har været produceret i flere århundreder og ifølge traditionen oppe i bjergene, skal snapsen helst have en alkoholprocent på 50. Den kan lagres i egefade i maks. 8 år. Frugterne bliver også anvendt til fremstilling af marmelade.

Der er endnu ikke blevet forsket meget i jordbærtræets egenskaber, men man ved, at dyrkning af træet i områder, der har været udsat for brand er meget positivt for jorden, og træet har derfor en stort økonomisk og miljømæssigt potentiale.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere