Sagrada Familia: Antoni Gaudis ikoniske mesterværk i Barcelona

Sagrada Familia i Barcelona
Læg hovedet tilbage og nyd den fantastiske arkitektur i Sagrada Familia. Foto: Csaba Veres - Unsplash

Den enorme Sagrada Familia i Barcelona står stadig som et ufuldendt mesterværk af det excentriske geni Antoni Gaudí. Det er nu mere end 140 år siden, at den første sten blev lagt, og der bygges stadig. Kirken er ikke desto mindre en af de seværdigheder, du ikke må gå glip af på en rejse til Barcelona.

Gaudís mest omstridte værk

Denne catalanske arkitekt og nationalhelt blev kørt over og dræbt af en sporvogn i 1926, før han kunne fuldende sit mest bizarre og kontroversielle værk. Gaudí, var den mest berømte repræsentant for modernismo, den særlige catalanske avantgarde-stil, som blomstrede fra 1890 til 1920. Han satte Barcelona på arkitekturens verdenskort. Sagrada Familia er hans mest unikke og omstridte værk – art nouveau med en excentrisk drejning.

De farvede vinduer giver et flot farvespil indenfor. Foto: Jose Ramirez, CC BY-SA 2.0

Catalanske temperament

Gaudí øste af samme legende catalanske temperament, man ser i værker af Picasso, Miró og Dalí, og brugte flydende, organiske former frem for rette linjer. Han skabte udover den fantastiske kirke en række andre surrealistiske værker i Barcelona. Det inkluderer Parc Güell, lejligheds- og kontorkomplekset Casa Batlló og adskillige private boliger.

Men denne fantast er uden tvivl bedst kendt for Sagrada Familia, et smeltet sandslot, fastfrosset midt i skabelsesprocessen. Kun krypten, korrundingen og facaden blev færdiggjort før hans død. Gaudí ligger begravet i krypten, hvor et museum har udstillet skalamodeller, der viser, hvordan han havde forestillet sig kirken.

Der bygges stadig på Sagrada Familia, som er Barcelonas mest iøjefaldende seværdigheder. Foto: YuUnsplash

En af de seneste milepæle i byggeriet var, da men i julemåneden 2021 kunne indvie tårnet, der er opkaldt efter Jomfru Maria. Arbejdet fortsætter på kirkens andre tårne. Kendere siger, at hele kirken måske først står færdig et godt stykke inde i det 21. århundrede – om nogensinde.

Andre bemærkelsesværdige værker af Gaudí

Den smukke kirke som du finder på Placa de la Sagrada Familia, er bare et Gaudis værker, som du kan opleve på rejsen til Barcelona. De andre er måske nok mindre kendte, men bestemt også værd at se.

Et af de mest berømte er Casa Batlló, som er beliggende i byens centrum. Huset er kendt for sin unikke facade, der er dekoreret med farverige mosaikker og en tagterrasse med skorsten, der ligner en drage. Casa Batlló huser et museum, hvor du kan lære mere om Gaudis liv og arbejde.

Parc Güell. Foto: Daniel CorneschiUnsplash

Et andet af Gaudis kendte værker i Barcelona er Park Güell, som er en park med mange af hans skulpturer og typiske arkitektoniske elementer. Parken er kendt for sin farverige mosaik og for dens fantastiske udsigt over byen. Det perfekte sted at slentre en tur.

Mens du kan nyde mange af Gaudis værker på dine ture rundt i byen uden nogen særlig planlægning, er det anderledes med Sagrada Familia. Kirken er en af de mest populære turistattraktioner i Barcelona. Særligt i højsæsonen kan det derfor være svært at få billetter ved blot at møde op. Det anbefales derfor at købe den online på forhånd. Så undgår du også at spilde værdifuld tid på ferien med at stå i kø.

Der er forskellige typer billetter til Sagrada Familia, afhængigt af om du ønsker adgang til tårnene eller ej, samt om du ønsker at have en guide eller selv udforske kirken. Det er også vigtigt at bemærke, at Sagrada Familia er en aktiv kirke, og at der kan være begrænsninger for besøgende, når der er messer eller andre religiøse ceremonier.

Du kan læse mere om kirken og køb din billet på den officielle hjemmeside.

Rejs til Barcelona med Escapeaway

Det er nemt at bestille en rejse til Barcelona hos Escapeaway. Vi har håndplukket hoteller med gode anmeldelser, som ligger i centrum med alle de største seværdigheder inden for gå afstand. Dem finder du i vores søgemaskine, hvor du også kan finde de billigste flybilletter til rejsen.

>> Find din rejse til Barcelona her

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere