Følg portvinsruten i Douro

Dourodalen
Dourodalen hvor de berømte Portvine starter deres liv. Foto: mat's eye, CC BY 2.0.

Søger du romantik, eller vil du gå på opdagelse i en levende rå natur og en særpræget kultur? Så tag på opdagelse i Øvre Corgo vinregionens betagende landskaber i Portugal, hvor du vil møde en unik folkekultur og stærke traditioner.

Øvre Corgo vinregion betegnes af vinspecialister som den mest gunstige i hele Douro regionen. Her produceres portvine og bordvine af højeste kvalitet, og mange af dem er præmieret internationalt. Man finder mange romantiske og idylliske Quintas (vingårde) i Øvre Corgo. Landskabet ændrer sig betydeligt fra Nedre Corgo, fordi klippernes granit- og skifer-farver dominerer over det grønne og flodens bredder bliver smallere mellem kløfterne.

En af de helt store oplevelser i Portugal

Portvinsruten fører til historiske landsbyer som Tabuaço, São João da Pesqueira, Alijó, Murça og Vila Real, beliggende på begge bredder af Dourofloden. Alle byerne byder på fremragende eksempler på Douros bedårende kirker fra det 12 århundrede i romansk stil, samt ubeskriveligt smukke herskabelige vingårde med en suveræn beliggenhed. De fleste vingårde råder over flotte udsigtspunkter over den bugtende Douroflod. På de smukke landeveje finder man i næsten hvert sving et smukkere udsigtspunkt end det foregående. Gudskelov at de moderne digitale kameraer kan tage tusindvis billeder! For man bliver aldrig færdig eller mæt af at fotografere alle de smukke landskaber.

Her finder du de bedste udsigtspunkter i Dourodalen

I udkanten af landsbyen São João da Pesqueira, på en smuk landevej omgivet af bedårende marker med vinstokke og mandeltræer føres man til helligdommen og udsigtspunktet São Salvador do Mundo, hvis udsigt anses for at være en af Dourodalens mest imponerende. Når man kigger til Valeira, som i dag er en dæmning, kan det være svært at forestille sig, at stedet førhen har været scenen for frygtelige dødsulykker på grund af af Douroflodens kraftige strømme.

Togtur Douro
Der er mange måder at udforske Dourodalen på, for eksempel med tog.
Restaurant ved Douro
Oplevelsesrige udflugter kombineres med afslappende stunder på en ferie i Douro.

Tag på tur gennem Dourodalen med damptog

Der er utallige spændende muligheder for at udforske Douroregionen, men ønsker man at nyde landskabet på en fredelig måde, så skal der satses på en tur med Portugals mest pittoreske togbane, Tua-bumletog. Damptoget kører 50 km langs Douros vidunderlige landskab, op og ned, på kryds og tværs af bjerge, landsbyer.

Nord for Tua ligger to bedårende historiske byer, Alijó og Favaios, som byder på maleriske gader og en rolig atmosfære. De er både berømte for deres ekstraordinære vine og desuden er Favaios berømt for sin udsøgte moscatelvin. Turen fortsætter mod den smukke og meget gamle by Murça, der lige som alle andre byer i Øvre Corgo, er tæt knyttet til vinproduktionen. Murças vartegn er en keltisk statue af et stort vildsvin, som ifølge gamle fortællinger hænger sammen med en tidligere tilstedeværelse af mange vildsvin i området. I dag forbindes statuen med regionens frodighed, der ikke kun tilknyttes vinproduktionen, men også oliven og olivenolie, mandler, citrusfrugte, mv.

Næste stop bliver Øvre Douros største og mest kendte by Vila Real. Byen er også kendt for sine smukke arkitektoniske skatte, herunder det smukke Mateus slot, som nemt genkendes fra Mateus Rosé vinen. Vila Real er en universitetsby, som værner om sine traditioner, gastronomi og kunst. På en tur i byen kan det anbefales at gå efter Vila Reals særprægede keramik, som fremstilles af sort ler og er meget unikt. Store dele af de lokale gastronomiske herligheder tilberedes stadigvæk i sorte keramikfade og gryder, som bliver kaldt Barro de Bisalhães.

Berømte forlis i Dourofloden

Blandt de mange der har mistet livet i den vilde Douroflod, tælles den berømte englænder Baron Joseph James Forrester. Han var en af de mest berømte personer i Douro, fordi han gjorde en bemærkelsesværdig indsats for regionens udvikling og i bekæmpelse af vinlus, som ofte satte vinstokkene i fare og kunne have katastrofale følger for de lokale vinavlere. Hans indsats fik den portugisiske kong Peter 5. til at skænke ham titlen som baron.

Området og floden, som han havde viet sit liv til, kom til at tage hans liv. På en sejltur til Porto i selskab med den i regionen meget fremtrædende Antonia Ferreira (der som ejer af det berømte portvinsfirma Ferreira, var en meget magtfuld person) sank deres båd. Baronen druknede, men Antonia overlevede. Ifølge beretninger fra forliset, var det umuligt at rede baronen, på grund af de mange guldmønter han bar i sine lommer, der var med til at trække ham til bunds. Antonia Ferreira overlevede, fordi hendes store og brede kjole virkede som en ballon og holdt hende oppe.

Vil du opleve den berømte Dourodal? Så vælg en rejse til Nordportugal med Hideaways, hvor du bor på hyggelige, håndplukkede hoteller.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere