Prøv Portugals bedste fiskeretter

Pasteis de Bacalhau
Pasteis de Bacalhau. Foto-kredit: Európa Pont. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Rejser du i Portugal, må du endelig ikke snyde dig selv for fisk og alt godt fra havet, for Portugal har nogle af verdens bedste fiskeretter. De mest populære fiskeretter er baseret på bacalhau – altså torsk, ofte som klipfisk.

Du får her muligheden for at lære selv at tilberede tre autentiske portugisiske fiske-opskrifter. Velbekomme!

Bacalhau à Brás

Bacalhau à Brás betyder klipfisk med kartofler, æg og persille. Er der noget man spiser overalt i Portugal, så er det netop Bacalhau, som af mange betegnes som nationalretten i Portugal. Der findes utallige opskrifter på Bacalhau og hver husmor har sin helt egen, så tag opskriften her som dit eget udgangspunkt.

Denne opskrift er beregnet til 4 personer.

Ingredienser:
500 gr. klipfisk
600 gr. kartofler
2 store løg
3 fed hvidløg
4 æg
2 dl. ekstra Jomfru olivenolie
Persille
Hvid peber
Salt
Sorte oliven
Olivenolie

Tilbehør: Grøn salat med tomater

Tilberedning:
Begynd med at lægge klipfisken i en skål dækket med koldt vand og lad den stå i mindst 24 timer. Skift vandet et par gange.

Hæld vandet fra klipfisken. Kom den i en gryde med vand og skold fisken i ca. 3 minutter i kogende vand. Fjern skind og ben fra fisken. Bagefter rives fisken i små stykker med hænderne.

Kartoflerne skrælles, skæres i meget tynde strimler og steges i en frituregryde. Når de er færdige, hældes pommes fritterne ud på et fad med køkkenrullepapir (for at suge fedtet).

Løgene skæres i tynde ringe og hvidløgene skæres i tern. Herefter steges de på en pande med ekstra jomfru olivenolie. Når de har fået lidt farve, tilsættes klipfisken og vendes og brunes forsigtigt.

Æggene piskes i en skål og piskes og krydres med salt og hvid peber.

Æggene og pommes fritter hældes ned i panden med klipfisken og det hele steges ved svag varme, under konstant omrøring.

Hak persillen, drys den ud over retten og pynt med sorte oliven.

Portugisiske klipfiskefrikadeller

Pastéis de bacalhau, eller på dansk klipfiskefrikadeller, er i princippet Portugals svar på de velkendte danske fiskefrikadeller.

Opskriften på klipfiskefrikadeller fra Portugal er beregnet på 4 personer

Ingredienser:
400 gr. klipfisk
640 gr. kartofler (mellemstore)
4 æg
4 spsk. finthakket persille
3 fed hvidløg
1 løg
Salt
Hvid peber
Evt. lidt paprika

Olivenolie (til stegning)

Tilbehør: Ris og en grøn salat

Tilberedning:
Begynd med at lægge klipfisken i en skål dækket med koldt vand og lad den stå mindst i 24 timer. Skift vandet et par gange.

Hæld vandet fra klipfisken. Kom den i en gryde med meget vand og lad den koge mør i ca. 15 minutter. Lad den køle af og fjern skind og ben og del den i små stykker og kør den herefter gennem kødhakkeren. Alternativt rulles fisken i et rent viskestykke, hvor den æltes (knuses).

Kog kartoflerne uden skræl og mos dem.

Pil hvidløg og løg, hak dem fint og hæld dem i en skål sammen med krydderierne, kartoffelmosen, klipfisken og persillen. Bland det godt sammen. Rør æggene i et ad gangen og smag til med salt og peber.

Form aflange boller med to spiseskeer, så de bliver ovale i formen (kræver lidt øvelse). Herefter steges bollerne i varm solsikkeolie i en dyb pande (vigtigt: der skal være ca. 4 cm olie, så bollerne svømmer i olien, når de steges). Alternativt kan man også bruge en frituregryde til stegningen.

Bollerne steges i ca. 4 minutter. Olien skal skiftes, hver gang den begynder at skumme.

Bacalhau à Gomes de Sá

Bacalhau à Gomes de Sá er klipfisk med kartofler, løgringe, oliven og æg – og er endnu en af de mange måder at tilberede bacalhau, Portugals nationalret, på. Retten her er beregnet til 4 personer.

Ingredienser:
700 gr. klipfisk
2 ½ dl + 1 spsk. olivenolie
6 mellemstore kartofler
4 mellemstore løg
1 finthakkede hvidløg
18-20 ustenede sorte oliven
5 hårdkogte æg
2 spsk. finthakket persille

Tilberedning:
Kog kartoflerne i letsaltet vand, til de er møre og pil dem. Skær dem i ½ cm tykke skiver og læg dem til side. Kog æggene hårde og pil dem. Læg også dem til side. Hæld vandet fra klipfisken. Kom fisken i en gryde med meget vand og lad den koge mør i ca. 20 minutter. Lad den køle af og fjern skind og ben og del den i flager.

Varm 1 ¼ dl olivenolie i en pande. Tilsæt løgene, som er skåret i ringe. Steg dem til de er lysegyldne, men ikke brune. Rør hvidløget i og fjern panden fra varmen. Læg halvdelen af kartoflerne i et ovnfast fad som er smurt ind i olivenolie. Kom derefter halvdelen af fisken og løgene i fadet. Gentag proceduren og hæld resten af olien over.

Gratiner retten i ca. 20 minutter ved 200 grader til den er lysebrun. Pynt med de sorte oliven og tykke æggeskiver. Servér retten og sæt evt. olivenolie samt hvidvinsedikke på bordet, så man kan tilsætte disse ingredienser efter behag.

God appetit!

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere