Sådan besøger du Pompeji på en dagstur fra Rom

Pompeji
Mærk historiens vingesus i Pompeji. Foto: A S, CC BY 2.0.

Nutidens Pompeji ligner ved første øjekast en almindelig forstad til Napoli. Den har knap 24.000 indbyggere og ligner så mange andre italienske byer: et syndigt rod af parkerede biler, boligblokke, butikker, cafeer og småindustri. Men midt i Pompeji ligger et arkæologisk område, der har gjort byen verdensberømt.

I Pompeji kan du således opleve en af verdens mest interessante fortidsbyer; en by, der næsten har opnået mytisk status efter at man i midten af 1700-tallet begyndte at grave den fri af de metertykke lag af aske, der havde dækket den siden vulkanen Vesuvs apokalyptiske udbrud i år 79 e.Kr.

Nyt højhastighedstog fra Rom til Pompeji

Hvis du rejser til Rom, bliver det snart lettere at besøge Pompeji på en dagsudflugt. Den italienske regering har nemlig meddelt, at der skal etableres en ny højhastighedstogforbindelse fra den italienske hovedstad ned til den arkæologiske park nær Napoli.

Ifølge kulturminister Gennaro Sangiuliano vil den nye togrute give besøgende fra Rom en meget hurtigere og enklere måde at komme til den berømte turistattraktionen på.

Skal man i dag med tog fra Rom, tager det normalt godt to timers tid. Du skal først med toget til Napoli, hvor du skal skifte til en langsom, men smuk regional togforbindelse kaldet Circumvesuviana. Den køre en snørklet rute med stop i flere små byer rundt om Napoli-bugten, inden man ankommer til stationen Pompeii Scavi-Villa dei Misteri.

Den kommende mere direkte rute bliver en del af den eksisterende toglinje, der forbinder Rom med Napoli og Salerno. Du vil dog undgår skiftet til Circumvesuviana. Projektet inkluderer nemlig opførelse af en ny jernbanestation i nærheden af det arkæologiske område. Herfra vil der også være forbindelser til andre nærliggende arkæologiske attraktioner, herunder Herculaneum.

Går alt efter planen, åbner den nye togrute i starten af 2024, når den nye station står færdig.

Pompeji
Gå på opdagelse bland ruinerne af den begravede by Pompeji. Foto: canmandaweUnsplash

Oldtidens Pompeji

De ældste spor af bebyggelse i Pompeji går tilbage til 600-tallet f.Kr. Der er såvel græsk som etruskisk indflydelse i denne tidlige fase. Samnitterne erobrede Pompeji i 400-tallet f.Kr., og byen blev befæstet. Samnitterne var en oskisktalende folkestamme, der beboede de sydlige Appenninerbjerge, hvor de fortrinsvis ernærede sig ved kvæg- og fåreavl. De udgjorde et politisk forbund under ledelse af en meddix og havde ry for at være et krigerfolk, der ofte drog på plyndringstogt.

Dengang var det en krig mand mod mand. Våbnene var sværd, spyd og skjolde. Der må have været mange slaver til at komme med forsyninger. Alt skulle slæbes rundt, så der blev brugt okser og kærer. Alt sammen noget vi har svært ved at forestille os i dag.

Pompeji deltog i Forbundsfællekrigen 91-89 f.Kr. mod Rom. Romerne havde erobret hele den italienske halvø, og alle provinserne var nu forbundsfæller, de såkaldte socius (flertal siocii) på Den italienske Halvø. Man gjorde oprør mod det romerske lederskab. Målet med krigen var at opnå ligestilling gennem erhvervelse af romersk borgerret. Selvom forbundsfællerne led nederlag i de meget hårde og blodige kampe, endte krigen med, at alle indbyggere på Den italienske Halvø fik fuld romersk borgerret i 89 f.Kr. eller umiddelbart efter.

Pompeji udsmykning
Trods forfaldet fornemmes den tidligere storhed tydeligt i Pompeji. Foto: Rodrigo Silva, CC BY 2.0

Begravet under metertykke askelag

Som nævnt led Pompeji nederlag og nu blev latin det officielle sprog i stedet for oskisk, men det lokale selvstyre med valg fungerede stadigvæk. Et kraftigt jordskælv rystede byen i 62 e.Kr., og de fleste offentlige bygninger var endnu ikke sat i stand ved byens totale ødelæggelse 17 år senere.

Pompeji og mange af de omkringliggende byer blev begravet ved Vesuvs udbrud i 79 e.Kr. Man kan i dag måske spørge sig selv, hvorfor man dog havde anlagt en by så tæt på den farlige vulkan. Men vulkansk jord er meget frugtbar, og derfor lå der mange landsbyer på Vesuvs sider. Pompeji er blot den mest kendte.

Efter 79 e.Kr. lå Pompeji gemt væk under 6 meter aske og pimpsten. Den dukkede først op igen ved udgravningerne i 1748. De mere systematiske udgravninger begyndte dog først i 1861 under ledelse af Giuseppe Fiorelli (1823-96), og i dag er det stadig kun omkring 2/3 af byen frilagt.

Oldtidens Pompeji omgives af en gigantisk bymur med tårne og porte. I sydvest ligger den ældste bykerne med krogede gader og irregulære husblokke. De senere omkringliggende kvarterer er udlagt i rektangulære blokke langs vinkelrette gader. Gaderne er brolagte og har slidspor efter vogn-hjul. De offentlige bygninger samler sig om torvene, Forum og Forum Triangulare. Forum er omgivet af comitium, basilika, curia, macellum og templer for bl.a. kejserkulten, Jupiter og Apollon.

På Forum Triangulare ligger ruinerne af et dorisk tempel, to teatre og en gladiatorkaserne, samt templet for den egyptiske gud Isis. Byen havde desuden tre badeanstalter (termer), et amfiteater og en stor palaestra. Vandforsyningen var oprindelig baseret på opsamling af regnvand i cisterner. I tidlig kejsertid blev der anlagt en akvædukt, og vandet blev nu ledt rundt i blyrør til de offentlige bade, fontæner og rig-mandshuse, som havde privatbade. Tørtoiletter var almindelige.

Pompeji hus
Resterne af de flotte dekorationer ses stadig. Foto: Alexandra_KochPixabay

De pompejanske huse

De pompejanske huse er berømte for deres dekoration og er en af hovedkilderne til vores viden om boligforhold i romersk tid. Husene var ofte opført i to etager og varierer fra luksusvillaer til små rækkehuse eller blot et butikslokale med en hems. De riges huse har som regel en traditionel atrium-peristylplan: et centralrum (atrium) omgivet af mindre soveværelser (cubicula) og et modtagelsesrum (tablinum), der er placeret over for hovedindgangen og flankeret af en spisestue (triclinium).

Bag ved dette kompleks Iigger peristylet og haven, udsmykket med springvand og statuer i bronze og marmor. Væggene var dekoreret i stærke farver med mytologiske billeder samt små landskabsmalerier indsat i arkitektoniske elementer. Vigtige rum havde mosaikgulv med dyre- og plantemotiver eller geometriske mønstre; i et enkelt tilfælde ses en historisk figur, Alexandermosaikken i Faunens Hus.

Udgravningerne i Pompeji

Ved udgravningen er der fundet møbler, lamper, service, værktøj, redskaber samt personlige ejendele, såsom smykker og segl. Villaerne er centreret i den nordlige og vestlige bydel. I sydøst er bebyggelsen spredt; her findes mindre huse med store haver, beplantet med vinstokke og frugttræer. Haverne var tit forbundet med gæstgiveri, ligesom der er fundet en “parfumefabrik” med rosenbuske, myrte og oliventræer.

Butikker og værksteder findes overalt, ofte placeret langs de større veje; endvidere lå der beværtninger, bagerier, garverier, farverier samt maler- og pottemagerværksteder. Bordellet ligger derimod i sidegaden. Uden for portene ligger gravene tæt langs vejen; de rige rejste altre og miniaturetempler, mens de fattige blot havde en sten, formet som et hoved i silhuet, hvilket er en særlig pompejansk gravskik.

Mange af indbyggerne nåede at flygte inden udbruddet i år 79, men man har fundet rester af mennesker og dyr, der omkom i de giftige gasarter. Nogle gange er kun skelettet bevaret; i andre tilfælde er kroppene forsvundet, men deres form er bevaret af asken, som størknede omkring dem. Ved at fylde gips i disse hulrum kan man skabe en tro kopi af legemerne. På samme måde har man taget afstøbninger af andet organisk materiale f.eks trækonstruktioner og fødevarer.

Løsfund og dekorationer fra de tidlige udgravninger findes i dag på Nationalmuseet i Napoli, mens fund fra 1900-tallet er opmagasineret i Pompeji; udsmykninger forsøges bevaret i husene, men en stor del er dog flyttet til museet i Napoli.

Pompeji er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Praktiske tips til dit besøg

  • Kom tidligt: Pompeji er et populært turistmål, så der bliver ofte trængsel op ad dagen. Kom derfor tidligt afsted fra Rom for at undgå de største turistmængder.
  • Gå i behagelige sko: Der er meget at se i Pompeji, og du vil sandsynligvis ende med at gå langt. Sørg for at have behagelige sko på, der kan klare de hårde og ofte ujævne brostensgader.
  • Book en guide: Pompeji er en kompleks og stor arkæologisk park, og det kan være lidt svært at navigere rundt uden en guide. Overvej at betale for en guidet rundvisning, så du for mest muligt ud af de forskellige seværdigheder.
  • Medbring vand og snacks: Der er en café og fontæner med drikkevand inde på området. Du kan dog også med fordel selv medbringe vand og lidt snacks til at holde dig forsynet under besøget.
  • Besøg museet: Der er et museum i Pompeji, der viser nogle af de mest spektakulære fund fra udgravningerne. Tag dig tid til at besøge museet, da det kan give dig en bedre forståelse af byens historie og kultur.
  • Afsæt god tid: Den arkæologiske park dækker 44 hektar. Selv uden at fordybe dig i alle detaljer, bør du derfor afsætte minimum 2-3 timer til besøget.

På den officielle hjemmeside for Pompeji kan du købe billetter og finde mere information om udstillingerne, åbningstider osv. Der er gratis adgang den første søndag i måneden.

Find den billigste rejse til Rom her

I søgemaskinen her hos Escapeaway kan du hurtigt sammenligner prise fra samtlige flyselskaber, der flyver til Rom. Samtidig har vi i søgemaskinen samlet alle de hoteller og ferielejligheder, vi omhyggeligt har udvalgt i Rom.

Hos Escapeaway kan du derfor nemt bestille en samlet pakkerejse til Rom med alt inkluderet, lige fra flybillet til ferielejlighed eller hotel, samt evt. billeje eller transfer. Du får Danmarks største udvalg af hoteller i Rom – og til de billigste priser.

>> Se alle rejser til Rom med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere