Olivenolie fra Portugal

olivenolie
Portugisisk olivenolie er af høj kvalitet.

Produktion af olivenolie er et af Portugals vigtigste erhverv, og olivenlunde præger en stor del af landskabet. Olivenolie er et vidunderligt naturprodukt, som elskes og bruges af hele befolkningen med meget fantasi og anvendes på kryds og tværs i det portugisiske køkken. Kort fortalt er olivenolie en central del af Portugals madkultur.

Interessen for det sunde middelhavskøkken vokser hurtigt i Danmark, og danskerne udskifter efterhånden mere og mere margarine og fedt med olivenolie. Men den portugisiske olivenolie er endnu ikke så kendt som den italienske.

Oldgammelt og kernesundt levnedsmiddel

Olivenolie er et meget gammelt og æret levnedsmiddel. Oliventræerne klarer sig fint i solrige og tørre klimaer med store temperatur-forskelle og med meget lidt vand. Forhold som man finder i visse dele af Portugal.

Træerne vokser meget langsomt og den første rigtige høst sker først, når træet er ca. 20 år gammelt. Frugten er en lille stenfrugt og olien fås ved at presse frugten, for at frigive saften. Den førstpressede frugt er af højere kvalitet og bliver anvendt i fremstilling af ”Ekstra Jomfru” olivenolie, som også er den fineste og den dyreste.

Verdens ældste oliventræ står i Portugal

Middelhavsområdet står for 95 procent af verdens olivenolieproduktion, takket være områdets solrige og tørre klima året rundt.  Oliventræerne kan blive meget gamle og verdens ældste eksemplar findes i Portugal, nærmere betegnet i byen Tavira, ved Algarvekysten. Træet skønnes at være over 2.000 år gammelt.

Middelhavslande, herunder Portugal, er de lande i verden, der har det højeste olivenolieforbrug per indbygger. Olivenolie er en uadskillelig ingrediens i den portugisiske madkultur og anvendes i alt, fx marinader, saucer, salater, madlavning, krydderier, mv.

Oliven hænger fra træ Alentejo Portugal
Olivenfrugter på træ i Alentejo.
Hjemmeproduceret olivenolie
Olivenolie hører til på ethvert spisebord!

Olivenolie gavner helbredet

Forskere hævder, at olivenoliens anvendelse i maden gavner menneskernes sundhed, og at det er grunden til, at befolkningen som lever i Middelhavsområdet, hvor statistiker viser et lavere antal af kræftsygdomme samt slagtilfælde, lever et sundere liv end i dem i de øvrige dele af verden.

Dertil skal dog tilføjes, at ud over olivenolien bidrager en række andre råvarer til en sund kost. Råvarer, som præger den sunde middelhavskost, er fisk, frugt og grøntsager.

Mange typer olivenolie i Portugal

Olivenoliens oprindelige arabisk navn – Al-zait (på portugisisk azeite), betyder olivenjuice. Det var maurerne, som i det 8. årh. e.Kr. udvidede olivenkulturen på den Iberiske halvø. Portugisiske traditioner i madkulturen hænger sammen med den brede anvendelse af olivenolie, både i madlavning, saucer og i marinader.

Oliventræer præger en stor del af Portugals afvekslende og eksotiske landskab. Der findes mange forskellige typer olivenolier i Portugal, alt efter, hvad de skal bruges til. Den portugisiske borddækning består af salt- og peberkværn, olivenolie og eddike. Når man er på indkøb efter olivenolien, nøjes man ikke bare med en lille flaske, men køber tre eller fem liter ad gangen.

Douro-regionen i Nordportugal er kendt for sin portvinproduktion, men her fremstilles også forrygende olivenolie. Douroegionen forsøger sammen med den spanske forening Oleum Vettonia at stable verdens første olivenoliens ”DOP” region (beskyttet oprindelsesbetegnelse) på benene og dermed at beskytte, bevare og promovere regionernes traditionelle produktion, som iøvrigt er på verdenskultur og naturarvens UNESCOs liste.

En anden portugisisk olivenolie fra Trás-os-Montes, ”Lote 50 – Porca de Murça”, fik i 2010 sølvmedaljen ved den prestigefyldte konkurrence ”Los Angeles International Olive Oil Competition 2010”. Konkurrencen gik ud på at udvælge den bedste ud fra 447 forskellige olivenolier, som produceres af 318 virksomheder på verdensplan. Både olivenolie- og vinproduktion er Trás-os-Montes- og Douro-regionens vigtigste indtægtskilde.

Rejser til Portugal

Uanset om dit rejsemål er Douro-regionen eller en af de andre interessante dele af Portugal, vil du få rig mulighed for at stifte bekendtskab med de portugisiske olivenolier. Dertil kommer naturligvis alle de andre kulinariske oplevelser, som en ferie her byder på. Vælger du en en rejse til Portugal med Hideaways får du en ideel base for dine gastronomiske eventyr.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere