León – en højst usædvanlig katedral

Katedral Leon
Katedralen i Leon er bemærkelsesværdig ikke mindst pga. de flotte glaspartier. Foto: Luis Miguel Bugallo Sánchez, CC BY-SA 3.0.

León ligger i regionen Castilien, og er en af de byer, du ikke må gå glip af, hvis du rejser til det nordvestlige Spanien.

Katedral med mere glas end sten

Murene i Léons gotiske katedral, som blev påbegyndt i 1205, består mere af glas end af sten. 125 vinduer med glasmalerier, 3 gigantiske rosevinduer og 57 runde vinduer fylder bygningens højloftede indre ed et strålende, juvelagtigt lys.

Under middelalderens næsten maniske katedralbyggeri forsøgte europæiske byer at overgå hinanden med de højeste spir, de største rosevinduer og de mægtigste kirkebygninger. Léons bidrag var i sandhed det dristigste, og i dag forbløffer katedralen selv vor moderne tids eksperter og arkitekter med sin illusion af vægtløshed og sit overjordiske indfaldene lys. Nogle af vinduerne når hele 33 m op og har bevaret de originale glasarbejder fra 1200-tallet; tilsammen dækker de en flade på over 1675 m2.

Fra hovedstad til charmerende provinsby

Léon, der blev udnævn til det kristne Spaniens hovedstad i 914, er i dag en charmerende provinsby, der har bevaret stråleglansen fra sin fornemme fortid. Noget af landets mest betydningsfulde og interessante religiøse kunst kan ses på Katedralmuseet. Byen var engang et vigtigt stop for pilgrimme på den historiske vej til Santiago og er i dag et obligatorisk stop for enhver, der interesserer sig for middelalderlig arkitektur.

Du kan læse mere om Catedral de Léon på Plaza de Regla på den officielle hjemmeside.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere