Oplev Europas kulturhovedstæder i 2013

Hvert år udnævner EU et par europæiske byer til kulturelle hovedstæder for at fremme den kulturelle udveksling mellem de europæiske lande. Sidste år var de to valgte kulturhovedstæder Guimarães i Portugal og Maribor i Slovenien. I år er det så Marseille i Frankrig og Košice i Slovakiet, der nu får æren af at være europæiske kulturhovedstæder for et års tid. Begge byer er oplagte som rejsemål for en kulturrejse.

En græsk ide

At udnævne europæiske kulturhovedstæder er ikke nogen ny forteelse. Ideen er oprindeligt græsk og stammer fra 1983, kun to år efter at Grækenland var blevet optaget i det europæiske samarbejde. I det græske kulturministerium sad en kvinde med en visionær tanke, der siden skulle blive en fast del af EU´s kulturpolitik. Kvinden hed Melina Mercouri, og var iøvrigt en glimrende skuespiller. Men det var i egenskab af kulturminister og ikke i egenskab af skuespiller, at hun kom på ideen med at hvert år at udnævne en by i Europa til europæisk kulturhovedstad for at bringe de europæiske kulturer tættere på hinanden.

Kun to år efter at ideen var blevet udtænkt af Melina MercouriI, blev den blev realiseret, forøvrigt med Mercouris egen hovedstad, Athen, som den første europæiske kulturhovedstad. Siden da er 40 byer blevet udnævnt til europæisk kulturhovedstad af EU´s Ministerråd.

Flere kulturhovedstæder ad gangen

I begyndelsen var det kotume kun at udnævne én by som kulturhovedstad – hvilket også må siges at være det mest logiske – men fra år 2000 ændrede denne praksis sig brat; herfra begyndte Ministerrådet at udnævne flere byer om året som ligeværdige kulturhovedstæder, hvilket kulminerede i år 2007 med hele ni europæiske kulturhovedstæder.

I de sidste år har der dog normalt kun været et par stykker ad gangen og i år er turen som sagt kommet til Marseille og Košice.

Marseille 

Marseille er Frankrigs anden-største by efter hovedstaden Paris, beliggende i den sydøstlige del af Frankrig. Byen, der er hovedstad i regionen Provence-Alpes-Côte d’Azurer, ligger ned til Middelhavet og er berømt for sin havn, der er Frankrig største kommercielle havn. Men byen, der ofte kaldes Frankrig ældste by, med spor af mennesker, der går hele 30.000 år tilbage, er også rig på historie og kultur, og er et oplagt rejsemål for en kulturrejse.

Byen har sit eget berømte operahus, en perlerække af historiske og maritime museer, en fantastisk gastronomi, et væld af gode teatre, barer, cafeer og restauranter, og et vidunderligt klima. Marseilles har også fem kunstgallerier, der bærer spor af nogle af Frankrigs største kunstneres gang i byen, såsom Braque, Renoir og Cézanne.

I anledning af året som europæisk kulturhovedstad har byen stablet endnu flere kulturelle aktiviteter på benene end normalt, herunder et helt nyt museum for bosættelser i Europa og ved Middelhavet tegnet af arkitekten Rudy Ricciotti.

Du kan her læse mere om kultur-programmet i Marseilles som europæisk kulturhovedstad.

Košice

Košice er Slovakiets anden-største by efter hovedstaden Bratislava, og ligger i den østlige del af landet, nær grænsen til Ungarn. Košice er et vigtigt industrielt centrum i Slovakiet, men rummer samtidig en velbevaret historisk bykerne, der er berømt for sine historiske bygninger i gotisk, barok- og renæssancestil, sine mange katolske kirker, sine aristokratiske paladser, og sine mange fremragende cafeer, restauranter og butikker.

Byen er også rig på museer, gallerier og teatre, herunder byens hovedteater, der blev grundlagt i 1945, og som består af tre ensembler (drama, opera og ballet), foruden Slovakiets største gotiske katedral, St. Elizabeth.

Også Košice har naturligvis stablet endnu flere kulturelle aktiviteter på banen end normalt, og vil gennem hele året byde på kultur for enhver smag, lige fra europæisk litteratur over folkedans til fantastiske galleriudstillinger.

Du kan her læse mere om kultur-programmet i Košice på den officielle hjemmeside for byen som kulturhovedstad.