Egeskov slot, et lille eventyr på Fyn

Hvis noget står skidt til i Danmark, som Shakespeare skriver, gælder det i hvert fald ikke Fyn, Danmarks Have. Og slet ikke Fyns fornemme og privatejede Egeskov Slot, der er almindeligt anerkendt som Europas bedst bevarede vandborg fra renæssancen. Den blev opført i 1554 og blev erhvervet af den nuværende ejers slægt i 1784. En godt 100 år gammel jernhængebro forbinder slottet med en fornem forgård, hvor hvide påfugle går frit omkring, og længere væk ser man nogle af de 600 ha marker og skove, der længe har været Egeskovs kommercielle side. Men de 12 ypperligt velplejede ha, der omgiver slottet med nogle af Danmarks mest betydelige private haveanlæg (herunder Europas største samling af fuchsiaer), er højdepunktet. En nyligt anlagt labyrint genskaber slottets labyrint fra 1700-tallet, der efter sigende skal have været den største i Europa og ældre end den ved Hampton Court i England. Også Egeskov kan byde på dramatiske tildragelser: En slotsherre låste i 1500-tallet sin datter inde i fem år i et af tårnene, efter at han opdagede, at hun og hendes hjertenskær var “kommet hinanden så nær, at hun fødte en søn”.

Egeskov Slot ligger på adressen Egeskovgade 18, Kværndrup kun ca. 20 minutters kørsel fra Odense. Fra København er der godt 160 kilometer. Parken og enkelte værelser på slottet åbne dagligt fra maj til oktober, læs evt. mere på egeskov.

Hotel Steengaard

Steengaard Herregårds-pension med sin rige, aristokratiske indretning og en hovedbygning, hvis historie går tilbage til 1310, ligger en kort biltur fra Egeskov. Denne bindingsværkshovedgård, der i dag er hotel, ligger midt i en 10 ha stor park, omgivet af velplejede haveanlæg i engelsk stil, for enden af en allé, der fører forbi en sø med hvide svaner. Det er omgivelser så fornemme, at de har fristet prins Henrik til lejlighedsvis at overnatte her. Alene spisesalen med levende lys og med udsøgt servering udelukkende for hotellets gæster er grund nok til at indkvartere sig her. Årstidens vildtspecialiteter – fasan, fuglevildt og vildsvin – opdrættes på godsets 640 ha tilliggender. Der er blot 16 rummelige værelser, hvoraf nogle ligger i “nyere tilbygninger” fra 1500-tallet.

Man skal ikke lade sig skræmme af historien om stedets husspøgelse: En nat i juli 1594 konspirerede slotsherren Otte Emmiksens (også kaldet “Den Onde”) tredje hustru med stedets kok i den hensigt at ombringe sin mand. Kokken slog ham ihjel med en kødøkse, blev arresteret, sprættet op og parteret, mens hustruen gik fri. Men ifølge sagnet vender hun jævnligt tilbage efter midnat og forsøger at skure (de indbildte) blodpletter væk fra gulvet i biblioteket (oprindeligt slotsherrens sovekammer), hvor forbrydelsen fandt sted. Dette passer sig fint for H.C. Andersens fødeø – man ville blive slemt skuffet, hvis ikke området kunne byde på så righoldig en sagnskat. Stensgaard Herregårdspension ligger små 40 kilometer sydvest for Odense. Du kan læse mere om udvalgte hoteller til din kulturrejse i Danamrk eller i andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.