Cadaqués og Figueres

Særegne og charmerende mødesteder for kunstnere og intellektuelle. Cadaqués ligger ca. 160 kilometer nordøst for Barcelona, så det er muligt at besøge byen på en udflugt hvis du ikke rejser på kulturrejse og bor i dette område af det nordlige Catalonien i Spanien.

Cadaqués

Den simple, hvidkalkede fiskerby Cadaqués kaldes ofte for verdens mest malte lilleby. Picasso, Dalí, Utrillo, Miró, Max Ernst, Man Ray og filminstruktøren Luis Bunuel lod sig inspirere af dens enkelhed og klassiske catalanske skønhed. Både Cadaqués, den sidste ferieby ved den spanske kyst før den franske grænse, og dens hesteskoformede bugt ligger omgivet af Costa Bravas bjerge. På trods af sin hundredårige popularitet hos dem, der kæmpede sig herud ad den smalle hårnålevej (først for nylig asfalteret), har denne Spaniens østligste by ikke ændret sig meget, siden Salvador Dalí og Marcel Duchamp spillede skak på Bar Meliton. Den adstadige, uvirksomme livsrytme er uændret, og barer og caféer fyldes efter siestaen og holder åbent til daggry.

At Cadaqués har undgået skæbnen som forbygget turistby, skyldes dens mangel på sandstrande. Dens autentiske præg af arbejderklasseby er intakt med enkelte udendørs havnerestauranter, der serverer enkle måltider af stegte sardiner og dorado, der landes dagligt af byens sidste aktive fiskere. Spartanske spisesteder, som f.eks. Dalís favorit, Casa Anita, serverer fortsat frisk fisk og skaldyr til nye generationer af kunstnere. De lokale ynder at iagttage nyankomne fremmede kigge sig omkring, indsnuse atmosfæren og derpå erklære, at stedet er en tand for kedeligt. De burde hellere sætte kursen mod Ibiza.

Figueres

Fra Cadaqués kan man tage en endagstur til Figueres, hjemsted for Teatre-Museu Dalí. Som en ode til galskaben vil det fortrylle, fascinere eller irritere, men ingen besøgende lades uberørt. Det er helt i tråd med denne excentriske kunstner, der blev født i Figueres i 1904. I dag er Teatre-Museu Dalí, der er bygget i og omkring det 1800-tals teater, hvor hans første udstilling fandt sted i 1919, det største trækplaster i denne by i hjertet af Catalonien. Hele udstillingen, fra vinduesmannequinerne af plastic til bunken af gummidæk ude foran, kan bedst beskrives som ejendommelig. “Museet kan ikke betragtes som et museum,” sagde Dalí selv. “Det er en gigantisk surrealistisk kunstgenstand, hvor alting hænger sammen, og alt er godkendt af mig.” Mange af hans hovedværker findes her sammen med malerier af El Greco og Mariano Fortuny fra Dalís private samling. Dalí levede og arbejdede her indtil sin død i 1989 og ligger begravet i den indre gård, under museets kuppel. Figueres ligger ca. 150 kilometer nordøst for Barcelona, og kun 40 kilometer nord for Gerona, som har mange gode flyforbindelser til specielt Billund lufthavn.

Denne alsidige kunstner tegnede også kulisser til teater og film, interesserede sig for litteratur og skrev sin egen kogebog. At han og hans hustru, Gala, blev stamkunder på den lokale Restaurant Empordà, kan ikke overraske: Udefra virker den ordinær, men ikke desto mindre er det Cataloniens bedste spisested. Nogle af Dalís skitser og litografier pryder væggene, men kunderne kommer her på grund af kunsten i køkkenet, der fremtryller ypperlige specialiteter af vildt, fisk og skaldyr på bedste catalanske manér. Restaurant Empordà kan du besøge på adressen, Antiga Carretera de Francia.

Der er lukket for kommentarer.